Migranti

Turecký vůdce islámského režimu říká, že evropský blok musí přestat „svlékat“ migrační dohodu

Ministr vystoupil den poté, co se prezident Recep Tayyip Erdogan setkal v Bruselu s hlavními úředníky EU. Obě strany se dohodly na revizi své dohody o migrantech v roce 2016.

Setkání bylo svoláno poté, co se tisíce migrantů shromáždily na turecké hranici s Řeckem, poté, co se turecká vláda rozhodla otevřít své hranice migrantům, kteří chtějí přejít do Evropy. Řecko rozmístilo pořádkové policie a pohraniční stráže, aby zabránilo překračování, což vyvolalo střety mezi migranty a řeckými bezpečnostními silami.

Erdogan požadoval, aby Evropa nesla více břemene péče o syrské uprchlíky na tureckém území – předpokládá se, že jich bude více než 3,5 milionu. Turecko obviňuje EU, že nesplnila povinnosti, které pro ni vyplývají z dohody z roku 2016, včetně nezaplacení peněz, které Turecku přislíbilo zastavit příliv migrantů do Evropy.

Po rozhovorech v Bruselu pozdě v pondělí řekl předseda Evropské rady Charles Michel týmům vedeným Cavusogluem a šéfem zahraniční politiky EU Josepem Borellem „v příštích dnech vyjasnit provádění dohody mezi Tureckem a EU, aby bylo jisté, že Jsme na stejné stránce.”

“Jsme připraveni na konstruktivní studii … Očekáváme upřímnost od EU. Éra spojování Turecka skončila, “řekl Cavusoglu státní agentuře Anadolu. Napsal Voice of Europe.

Přejít nahoru