Aktualizované. Šéf Správy štátnych hmotných rezerv prišiel o hlavu. Matovič sa mu mal vyhrážať, že ho mediálne zničí

Kajetán Kičura, ktorý doteraz šéfoval Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR, nemá dôveru vlády. Ako v nedeľu oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO) na pondelkovom (23.3.) rokovaní vlády požiada ministra hospodárstva, aby podal návrh na jeho odvolanie. Matovič to povedal na nedeľnej tlačovej konferencii po kontrole na SŠHR. Kičura podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov. “Považujeme jeho konanie za nehospodárne, nie v súlade s verejným záujmom, priamo ohrozujúce verejný záujem a priamo ohrozujúce zdravie obyvateľov,” povedal Matovič s tým, že takýto človek nemá čo vo vedení inštitúcie robiť. Zistenia chce posunúť orgánom činným v trestnom konaní. Myslí si, že by jeho konanie malo mať trestnoprávne dôsledky.

Matovič poukázal na to, že Kičura uzavrel napríklad dve zmluvy dokopy za 35 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy obrat 74 000 eur. Skonštatoval, že sa pýtali na spôsob, akým vybrali firmy, ktoré oslovili, keďže predtým napríklad táto firma v podobnej oblasti nepôsobila. Nazdáva sa, že im správa úmyselne zatajila dve zápisnice. Po ich preštudovaní konštatuje, že komisia uchádzača o objednávku neodporučila ako vhodného, no napriek tomu Kičura zmluvy podpísal.

Kajetán Kičura už nie je šéfom Správy štátnych hmotných rezerv. O jeho nočnom odvolaní informovala ministerka Veronika Remišová na sociálne sieti (23.3.2020). ,,Matovič povedal, že ma mediálne zareže,” tvrdí Kičura. ,,Dal mi pečiatku ,priateľ Roberta Fica´a ako taký musím byť mediálne zarezaný, to povedal na vláde,” vyjadril sa.

Návrh na jeho odvolanie podal minister hospodárstva Richard Sulík. Kičura podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

(SCa)

 

Přejít nahoru