Slovenskom kolujú nahrávky o uzavretí Bratislavy i obchodov s potravinami. Je to hoax!

Obe nahrávky sú hoaxy, ich obsah poprela polícia ale aj premiér Slovenska Peter Pellegrini.  Nahrávky sa vo veľkom šíria na sociálnych sieťach, ľudia si ich preposielajú.  „Práve som dostal info od jednej baby, ktorá sedí v krízovom štábe SR, a odporúča vám…“ začína jedna z nahrávok. V nej mužský hlas radí, aby si ľudia urobili nákup aspoň na dva týždne dopredu, lebo pravdepodobne už tento týždeň budú zatvorené všetky nákupné centrá a obchody a v Bratislave bude okolo 1500 hliadkujúcich vojakov a pravdepodobne bude vyhlásené stanné právo. 

Druhá nahrávka sa začína slovami “Čauko, prosím ťa, informuj všetkých tvojich ľudí, že v prípade, keby dostanú nejaké jemné teploty, nech v žiadnom prípade neberú brufen…“ Ženský hlas ďalej hovorí o tom, že podľa informácií z Univerzity vo Viedni z pitevných správ zosnulých z Talianska zistili, že vo veľa prípadoch sa našiel brufen a že kombinácia koronavírusu a brufenu zduplikuje komplikácie. Pozor, aj toto je ale hoax.

„Kto pozná túto pani a kto pozná toho pána, prosíme, aby nám dal informáciu kto to je. Prosíme, aby si to ľudia prestali preposielať,” povedal Peter Pellegrini. “Neverte žiadnym zvukovým správam, ktoré sa tieto dni a týždne budú šíriť na internete alebo v mobilných aplikáciách… Ide o nezmysly, klamstvá a nechutné zneužívanie súčasnej situácie. V prípade trestného činu je najvyššia sadzba až 10 rokov väzenia. Spamätajú sa títo ľudia až vtedy, keď im doma zaklope polícia? Keď ich tvár budú fotografovať médiá počas ich eskorty na súd?” píše polícia.

(SCa)

Přejít nahoru