Ruští vědci stanovili kategorii lidí, kteří jsou vůči koronavirus prakticky imunní

Podľa zaznamenaných údajov o vírusovej infekcii v Číne, najmenej postihnuté boli deti a dospievajúci. Zistilo sa, že iba 1% prípadov choroby sa vyskytuje u novorodencov, detí, dospievajúcich a mladých ľudí mladších ako 19 rokov.

 

Podľa ruských virológov, koronavírus napáda menej mladú populáciu planéty, ale neexistujú žiadne potvrdené informácie o neškodnosti vírusu pre deti. Podľa vedúcej Ústavu biológie a biomedicíny Štátnej univerzity Nižného Novgorodu Márie Vedunovej, deti nie sú prakticky infikované kvôli vlastnostiam imunitného systému. Starší ľudia, ktorí tvoria hlavnú rizikovú skupinu, majú zlé zdravotné a chronické ochorenia, a preto sú náchylnejší na infekciu.

 

“Všetky vírusové infekcie sú pre starších ľudí mimoriadne nebezpečné”, zdôraznila profesorka Vedunová. “Hoci tento vírus je prenášaný vzduchovými kvapkami, cez krv a stolicu, dobrá vec je, že je veľmi nestabilný a rýchlo umiera.”

 

Stručne povedané, doktorka Vedunová objasnila, že zatiaľ neexistuje vakcína proti koronavírusu, aj keď už 11 “kandidátov” na vakcínu je na ceste. Ale aj keď skutočne objavíme, bude sa najprv používať v ohniskách nákazy a len zo zdravotných dôvodov. Na rozsiahle použitie si takéto vakcíny budú vyžadovať roky testovania. Liečba, tak ako pri iných druhoch vírusovej pneumónie, môže byť iba symptomatická. Tie antivírusové lieky, ktorými sa snažia túto chorobu liečiť teraz, zatiaľ nie sú účinné.

zdroj: netky.sk

Přejít nahoru