Asteroid Vesta má turbulentní minulost

Vesta je objevena Heinrichem Wilhelmem Olbersem 29. března 1807 a je jediným asteroidem hlavního pásu viditelným pro oko.

Rotuje jednou za 5,34 hodiny a obíhá kolem Slunce za 3,63 let. Má elipsoidní tvar s radiálními rozměry 286 x 279 x 223 km.

Vesta je kvůli své velké velikosti považována za diferencované tělo s jádrem a pláštěm, stejně jako naše vlastní planeta.

Srážky mezi asteroidy v pásu jim umožňují opustit své oběžné dráhy a cestovat v naší sluneční soustavě na velké vzdálenosti a potenciálně se střetávat s jinými planetárními těly.

“Vesta je nesmírně zajímavá pro vědce, kteří se snaží lépe porozumět tomu, z čeho jsou planety vyrobeny a jak se vyvinuly,” řekl profesor Fred Jourdan, hlavní autor studie.

“Vesta je jediný velmi neporušený asteroid, který vykazuje úplnou diferenciaci s kovovým jádrem, silikátovým pláštěm a tenkou čedičovou kůrou a je také velmi malý.”

“V jistém smyslu je to jako dětská planeta, a proto je pro vědce snazší pochopit ji, než říct, plně rozvinutá, velká, skalnatá planeta.”

Vestu navštívila kosmická loď Dawn NASA v roce 2011, kdy bylo zjištěno, že asteroid má složitější geologickou historii, než se dříve myslelo.

Přejít nahoru