Jak si vyrobit domácí dezinfekci na ruce?

Pre aktuálnu situáciu spojenú so šírením koronavírusu  je dôležité dbať na hygienu, a to najmä na časté umývanie rúk. Ak však nemáte možnosť si ruky umyť, treba siahnuť po dezinfekcii. Mnohé obchody a lekárne sú však vykúpené a dezinfekčné prostriedky nie sú dostupné pre všetkých. Ak ani vy neviete zohnať dezinfekčný gél, pripravte si ho doma.

 

Čo budete potrebovať?

Izopropylalkohol 99%  – 800 mL

Aloe vera gél – 330 mL

Esenciálny olej/citrón – 10 kvapiek

Postup

Všetky ingrediencie zmiešajte v jednej miske a následne nalejte do použitej nádoby na mydlo a pod. Izopropylalkohol zabije baktérie a vírusy, pričom aloe vera hydratuje ruky. Citrón či esenciálne oleje zabezpečia príjemnú vôňu dezinfekčného gélu. Najlepšie je zmiešať aloe veru a Izopropylalkohol v pomere 2:1. Vtedy sa percento alkoholu v Izopropylalkohole zníži z 99% na 60%, čo je minimálne množstvo potrebné na zneškodnenie vírusov a baktérií.

 

Ako používať dezinfekčný gél?

Gél naneste alebo nastriekajte na svoje ruky. S rukami krúžte po 30-60 sekúnd tak, akoby ste si ich umývali. Odborníci tvrdia, že dezinfekčné gély pomáhajú udržiavať naše ruky čisté, no nemali by sme zanedbávať umývanie si rúk, ktoré je stále účinnejšie.

zdroj: netky.sk

Přejít nahoru