První kontakt? Vědci nevědí, proč něco ve vesmíru vysílá signály Země jako hodinky

Nová studie mezinárodního týmu vědců vedená astronomy v kanadském experimentu s mapováním intenzity vodíku v kanadském projektu Fast Radio Burst (CHIME / FRB) v Britské Kolumbii zjistila, že záhadným zdrojem rádia v galaxii asi 500 milionů světelných let z naší sluneční soustavy je vysílání rychlých rádiových výbojů, jako je strojek v 16,35 denních cyklech, včetně 1 až 2 výbojů za hodinu během čtyřdenního období a poté 12 dnů ticha před opětovným spuštěním.

Tento objev je důležitý, protože ze 150 + rychlých rádiových výbuchů zaznamenaných pozorovatelnami Země za poslední desetiletí a půl se opakovalo pouze deset z nich, a žádný z nich nebyl stejně stabilní jako zdroj diskutovaný ve studii. Navíc jen několik z nich bylo sledováno zpět do galaxie, ze které pocházejí.

Tajemný signál, známý jako FRB 180916.J0158 + 65, byl poprvé objeven v roce 2017, ale pokračoval v neustálém opakování, i když rychlostí asi 600krát slabší než první jasný světlice. Ve své studii vědci analyzovali 28 dávek, které se odehrály v období od září 2018 do října 2019, což potvrdilo tento vzorec a nadšeně dospěly k závěru, že jde o první detekovanou periodicitu jakéhokoli druhu ve zdroji FRB.

Nový FRB byl sledován až k SDSS J015800.28 + 264253.0, hvězdotvorné galaxii asi 500 milionů světelných let od Země.

“Objev 16.35denní periodicity v opakujícím se FRB zdroji je důležitým vodítkem k povaze tohoto objektu,” navrhli vědci a poskytli několik možných vysvětlení toho, co může tento jev způsobit. Jednou z možností je, že jde o objekt obíhající slunce, který vysílá signály pouze v určitém intervalu na své oběžné dráze. Alternativně by to mohl být signál vyslaný binárním hvězdným systémem tvořeným masivní hvězdou a superhustou vysoce magnetizovanou neutronovou hvězdou. Nebo by to mohl být samostatný objekt způsobený rotací nebo kolísáním, jako je vysoce magnetická neutronová hvězda.

Autoři studie nyní plánují pokračovat v pozorování objektu emitujícího signál a hledat stopy ohledně jeho původu. Skenování SDSS J015800.28 + 264253.0 rentgenovými a gama paprskovými dalekohledy může poskytnout další vodítka ohledně jeho identity. Informujem portál sputniknews.com.

Přejít nahoru