Senzace: Astronomové našli zvláštní typ hvězdy, která pulzuje pouze na jedné straně

„Teoreticky jsme věděli, že takové hvězdy by měly existovat od 80. let,“ řekl astronom Don Kurtz z University of Central Lancashire ve Velké Británii.

“Hledal jsem hvězdu takovou téměř 40 let a teď jsme ji konečně našli.”

Hvězda se nazývá HD74423, hvězda hlavní sekvence typu A asi 1,7krát větší než hmotnost Slunce, a také mladší (i když je těžké ji přesně odhadnout věk).

Jeho podivné pulzující chování bylo poprvé spatřeno občanskými vědci, kteří si prohlíželi data z kosmického dalekohledu TESS NASA na lov exoplanet a anomálie.

Nejisté, co vidí, vzali svá zjištění profesionálním astronomům Kurtzovi a astronomovi Geraldovi Handlerovi z Astronomického centra Nicolaus Copernicus v Polsku vedli.

A není to jen materiál HD74423, který se stahuje šikmo. Společník červeného trpaslíka také narušuje oscilace větší hvězdy. To způsobuje podivné chování. Informuje MSN.

„Jak se binární hvězdy obíhají, vidíme různé části pulzující hvězdy,“ řekl astronom David Jones z ústavu Astrofisica de Canarias ve Španělsku. “Někdy vidíme stranu, která ukazuje na společnou hvězdu, a někdy vidíme vnější tvář.”

Ale to není jediná věc divná na HD74423. Jak vědci začali zkoumat objekt blíže, astronom Simon Murphy z University of Sydney v Austrálii si všiml neobvyklých chemických množství.

„Nejprve mě upoutal fakt, že se jednalo o chemicky podivnou hvězdu,“ řekl Murphy.

“Hvězdy, jako je táto, jsou obvykle dosti bohaté na kovy – ale to je kov špatný, což z něj činí vzácný typ horké hvězdy.”

Přejít nahoru