Archeologové objevili důkazy starořecké mozkové chirurgie

Podle Adelphi University, tyto kostry pocházejí z východní římské říše mezi čtvrtým a sedmým stoletím A.D. Pozůstatky patřily čtyřem ženám a šesti mužům, kteří měli vysoce sociální postavení.

Kosti nejen naznačovaly, že jeden podstoupil pozoruhodně pokročilý typ chirurgie mozku, ale také vykazoval další zranění a fyzické aktivity. Pro antropologa Anagnostisa Agelarakisa, kosti vykazují úžasnou úroveň lékařských znalostí. Píše portál Allthatinteresting.

„Velmi závažné případy traumatu u mužů i žen byly léčeny chirurgicky nebo ortopedicky velmi zkušeným lékařem / chirurgem s velkým výcvikem v traumatické péči. Věříme, že to byl vojenský lékař. “

“Navzdory ponuré prognóze byla této operaci tohoto muže věnována velká pozornost,” řekl Agelarakis. “Je tedy pravděpodobné, že byl velmi důležitým jedincem populace v Paliokastru.”

Naštěstí pro dnešní vědce technologie umožňuje mnohem větší nahlédnutí, než bylo možné získat před několika desítkami let. V tomto případě byl Agelarakis schopen získat lékařské, chirurgické a paleopatologické údaje z této „mimořádné operace hlavy a krku“.

“Chirurgická operace je nejsložitější, jakou jsem kdy viděl během svých 40 let práce s antropologickými materiály,” řekl Agelarakis.

“Je neuvěřitelné, že to bylo provedeno s nejsložitějšími přípravami na intervence a poté samotnou chirurgickou operací, která se samozřejmě odehrála v pre-antibiotické éře.”

Přejít nahoru