Byl objeven nový druh želvy. Nebudete věřit vlastním očím jak vypadá. Foto v článku

To, co jsme považovali za jediný druh želvy z rodu Chelus, se nyní ukázalo být přinejmenším, že jsou dva, objevené důkladnou genomickou analýzou.

„Přestože jsou tyto želvy všeobecně známé díky svým bizarním vzhledům a neobvyklému chování při krmení, o jejich variabilitě a genetice je překvapivě málo známo,“ uvedl herpetolog Uwe Fritz ze sbírek přírodní historie Senckenberg v Německu.

“Až dosud jsme předpokládali, že existuje jen jeden druh tohoto obrněného plazu, který se rozprostírá po celé Jižní Americe.”

V rámci skupiny druhů je možné velké množství fyzických rozdílů – například vezměte obří olihně. Vědci si však všimli, že vzhled želv Mata Mata se podle regionu liší. To vyvolalo spekulace, že rod má druhý druh.

Starý druh, Chelus fimbriata, žije v oblastech Amazonie a Mahury. Má tmavou spodní stranu a pravoúhlejší skořepinu.

Nový druh byl jmenován C. orinocensis a sídlí v povodí Orinoco a Río Negro. Spodní strana skořápky je nepigmentovaná a celkový tvar skořápky je oválnější.

Podle analýzy týmu se oba druhy začaly lišit asi před 12,7 miliony let, během pozdního miocénu. Bylo to přibližně ve stejnou dobu, kdy se kombinovaná Amazonsko-orinocoská pánev rozdělila na dvě. Píše MSN.

Želva_foto_Senckenberg Natural History Collection_byla objevena v roce 2015 v Guyaně
Přejít nahoru