Hledání Golgoty: autentické místo Kristova ukřižování

V evangeliích je místo, kde byl Kristus ukřižován, nejčastěji označováno jako „Golgotha“, což je hebrejské slovo, které – vysvětluje Aleteiaův vlastní Philip Kosloski – znamená „místo lebky“. V angličtině (z latiny) je stejné místo známé jako Kalvárie a jeho umístění je již dlouho předmětem sporu mezi vědci.

Dnes stojí kostel sv. Hrobu v místě, které je z velké části považováno za biblický kopec Golgotha, ale jeho umístění v rámci současných městských limitů a způsobilo debatu o jeho pravosti. Podle židovských a římských zvyků před 2000 lety se popravy měly konat mimo město, což by znamenalo, že Golgotha ​​byl také umístěn mimo Jeruzalém.

V čísle BAR (Biblical Archeology Review, BAR) v květnu / červnu 2016 vysvětlují Marcel Serr a Dieter Vieweger, že tato úvaha způsobila nesoulad, protože kostel Svatého hrobu se nachází v současných městských limitech Jeruzaléma. Ukázalo se, že aby bylo možné tuto debatu položit do postele, musely by být objeveny starobylé městské hradby Jeruzaléma a porovnány s umístěním Svatého hrobu. Píše portál Aleteia.com.

Za tímto účelem bylo zahájeno archeologické úsilí, které vedlo ke dvěma pravděpodobným uchazečům: dříve zmíněný kostel svatého hrobu a kostel Vykupitele, kde byla během stavby budovy z roku 1893 objevena další starověká kamenná stavba nazývaná „druhá zeď“.

Pečlivé zkoumání „druhé zdi“ pod kostelem Vykupitele však vedlo odborníky k závěru, že to nemohla být městská zeď z Jeruzaléma z biblické éry. K tomuto závěru dospěli na základě dvou faktorů: že zeď byla tlustá pouze 1,42 metrů, což je příliš tenké na městské hradby, a že pocházela ze 4. století A.D ..

Na druhé straně pod kostelem svatého hrobu našli archeologové důkaz o své pravosti ve formě důkazu o zemědělské činnosti. To podporuje to, co víme o tomto regionu z biblických účtů evangelia, že oblasti kolem místa ukřižování byly využity pro zemědělskou půdu. Další důkazy pohřbeného kamene pohřbeného ještě hlouběji naznačují, že místo bylo za Jeruzalémovými zdmi v době Kristova vášně, protože ve městě by nebyl žádný kamenolom.

Odborníci také dokázali z vrstev sedimentu zjistit, že země, na které byl postaven Svatý hrob, byla kdysi mnohem vyšší nadmořská výška. To také podporuje to, co víme o římských popravních praktikách, že by si pro displej vybrali vyvýšené místo, které bude sloužit jako viditelný příklad pro celé město.

Serr a Vieweger došli k závěru, že nejpravděpodobnějším místem Golgoty je skutečně kostel svatého hrobu, který také naznačuje pravost Ježíšovy hrobky, protože udržuje sousedství s církví, stejně jako se říká, že sousedí s Golgotou v evangeliích.

Tato zjištění propůjčují důvěru nejen milionům poutníků, kteří navštívili kostel Svatého hrobu, ale také sv. Heleně, matce Konstantinovy ​​Veliké, která je údajně tím, kdo nalezl místo ukřižování. jako Pravý kříž. Ve světle tohoto objevu Constantine nařídil stavbu kostela Svatého hrobu.

Přejít nahoru