Český epidemiolog: Zamoření koronavirus je přirozenější, než držet lidi v přísné karanténě

Je zamoření společnosti správné rozhodnutí?
Je to přirozenější forma, jak držet populaci v přísné karanténě. Stejně máme v populaci řetězec bezpříznakových nákaz, o kterém vlastně nevíme. Takže zamořování se děje neustále. Bude se dít i poté, jak začneme uvolňovat karanténní opatření.

Musíme ale dělat všechno proto, abychom ochránili zranitelnou část populace. Už jsem navrhoval, aby se používal výraz přirozená imunizace populace. Přece jen přichází k přirozenému vytvoření protilátek, aniž to někoho nějak zdravotně zasáhlo.

Co je tedy cílem přirozené imunizace populace?
Dosažení určité kolektivní imunity, která může být až 70-procentní. A když tolik lidí nemoc překoná s tím, že buď nemají vůbec žádné příznaky, nebo jen mírně, tak to potom chrání i zbytek populace. Přesto se musíme snažit, aby zamořené nebyly imunitně oslabené osoby. Když už děti pustíme do školek a škol, bude přicházet k zamořování mezi nimi a jejich rodiči. Rodiny však nesmí jít k prarodičům, aby jejich neohrozili.

Jak dlouho se podle vás bude společnost zámoří?
To ještě nevíme. To má ukázat studie, která se nyní plánuje v Praze a na Olomoucku. Zjistí se, jaký máme v populaci podíl bezpříznakových pacientů. Na základě toho budeme moci zpřesnit epidemiologické modely a tím pádem i nějaké předpovědi do budoucna. A současně budeme moci lépe odhadnout, za jak dlouho a jak moc se společnost zamoří. Protože někde se ten interval pohybuje až do 40 procent.

Jak chcete dosáhnout, aby se nákaza nedostala k seniorům?
Jsou dvě skupiny seniorů: běžní senioři, kteří jsou doma, nejsou odkázáni na pomoc okolí a jsou soběstační. Těmto lidem stačí, když dodrží odstup dva, tři metry od okolních lidí. To podle mě pár měsíců mohou vydržet úplně v pohodě.

Když potřebují jít výtahem, ať jdou třeba raději po schodech, nebo ať chodí ven, když tam není mnoho lidí. Zkrátka ať si drží od ostatních lidí odstup, ať mají roušku a vydezinfikována si ruce poté, co se vrátí z procházky. Je to velmi jednoduché.

A jak chcete chránit seniory v domovech důchodců?
To je druhá skupina, kterou musíme hlídat trochu komplikovanější. Jsou to lidé v domovech pro seniory nebo léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Tito si sami odstup nemohou udržet, protože jsou závislí na druhých, kteří jim musí pomoci se základními potřebami.

Tyto lidi musíme chránit tím, že personál nebude chodit s příznaky choroby do práce a bude používat ochranné pomůcky. Protože i když se tito senioři a pacienti nemají kde nakazit, personál k nim může virus zanést.

Ochránit tuto skupinu je klíčová věc, která by nyní měla nastat. Pokud se to podaří, pak můžeme postupně pouštět děti do školek a otevírat větší provozu. Především je nutné, aby byl dodržován odstup.

Celý rozhovor na iDnes.cz a napalete.sk.

Přejít nahoru