Šok: Sbírka fragmentů svitků z Mrtvého moře v americkém muzeu je padělek

Svitky Mrtvého moře, koryto náboženských rukopisů obsahujících nejstarší známé základy Starého zákona, pocházejí již z třetího století před naším letopočtem. Převážná většina těchto starověkých zvětralých textů je zobrazena v Jeruzalémě, ale na soukromém trhu obíhá mnoho dalších fragmentů, kde jsou vyhledávány vybíravými sběrateli a muzei.

Bohužel mnoho vědců v oblasti biblické archeologie má podezření, že některé z těchto předpokládaných relikvií – zejména tajemné tělo fragmentů, které se objevily až pozdě v den, v roce 2002 – jsou chytře vytvořené padělky, které mohou oklamat i odborníky.

Tento bezútěšný pohled byl zdánlivě potvrzen na konci roku 2018, když Muzeum bible v Washingtonu ve výši 500 milionů USD odhalilo, že nejméně pět fragmentů Scroll z Mrtvého moře ve své sbírce bylo ve skutečnosti padělky.

Od té doby muzeum zapojilo další vědeckou pomoc, aby zjistilo, zda zbytek jeho fragmentů svitku (říká se, že mají stát miliony na získání), je skutečný obchod. Ukázalo se, že trapně to tak není. Píše portál Sciencealert.

„Po důkladném přezkoumání všech výsledků zobrazování a vědecké analýzy je zřejmé, že žádný z textových fragmentů ve sbírce Scroll Dead Sea Scroll Bible není autentický,“ říká vyšetřovatelka uměleckých podvodů Colette Loll, zakladatelka a ředitelka Art Fraud. Statistiky.

Přejít nahoru