Exluzivní rozhovor pro ČeskoAktuálně a Megazprávy: Rozhovor s Jaroslavem Foldynou: Dnešní doba přináší mnoho paradoxů

Široké veřejnosti jste znám jako dlouholetý člen ČSSD. V poslední době bylo ale stále více zřejmé, že se Vy a vaše strana rozcházíte, dokud jste oficiálně neodešel. Co se vlastně stalo?

ČSSD se dlouhodobě vzdaluje od toho, proč byla založena, tedy od zastupování zájmů pracujících. S tímto trendem jsem se nehodlal smířit, ale ani jako místopředseda jsem jej nedokázal změnit. Asi posledním impulsem byla aktivní podpora a dokonce výchova udavačů nesprávných názorů, kterou realizuje ministerstvo vnitra vedené sociální demokracií. U toho nechci být. ČSSD se stala karikaturou sebe sama. Místo zastupování zastupování zájmů obyčejných, slušných a pracovitých lidí, se věnuje jejich vykořisťování a šikaně. Obojí v zájmu různých, často uměle vytvořených, menšin a také v zájmu velkých korporací.

Jakou vidíte budoucnost vaší bývalé strany? Myslíte si, že se postupem času může stát novolevicovou západoevropskou sociální demokracií, která nadobro opustí pracující a rodiny a vymění je za sexuální menšiny a migranty?

Že se ČSSD takovou stranou stane, to opravdu nehrozí, protože se takovou stranou již dávno stala. V zájmu všech slušných lidí pak přirozeně je, aby strany tohoto typu ovlivňovaly jejich životy co možná nejméně. ČSSD, kterou jsem v roce 1989 pomáhal obnovit, nemá s ČSSD v roce 2020 nic společného. Dnešní Sociální demokracii ovládli Mladí sociální demokraté, což jsou lidé, kteří své životní i pracovní zkušenosti získali pouze na stranických sekretariátech, popřípadě v bruselské rezervaci a o životě normálních lidí nemají sebemenší ponětí. A ani mít nechtějí.

Typický mladý sociální demokrat obyčejnými lidmi pohrdá a zároveň se jich bojí. K sexuálním menšinám bych jen rád poznamenal, že drtivá většina imigrantů ze Afriky a Blízkého východu pokládá za přijatelné řešení problémů sexuálních menšin zabíjení jejich příslušníků. Já osobně něco takového pokládám za zcela nepřijatelné, přesto jsem ze strany propagátorů imigrace označován za homofoba. Dnešní doba přináší mnoho paradoxů…
Na počátku dubna jste vstoupil do klubu SPD. Proč jste se rozhodl právě pro tuto stranu?

Protože je mi program SPD nejbližší a protože jednotlivý poslanec nemá ve Sněmovně prakticky žádnou šanci cokoli podstatnějšího prosadit. Je pravdou, že i z pozice člena poslaneckého klubu opoziční strany je to těžké, ale jednotlivec je bezmocný docela.

Další část rozhovoru zveřejníme zítra. Rozhovor připravil Miloš

 

Přejít nahoru