Sebevražda v přímém přenosu, skok s Empire State Building…9 nejznámějších sebevražd historie, od umělců k politikům

Robin Williams – foto parade magazine

Není to jen jedna z nejslavnějších sebevražd, ale také jedna z nejasnějších.

Smrt komika Robina Williamsa šokovala svět v roce 2014. Byl známí pro jeho infekčně zábavnou a dobromyslnou osobnost, ztráta Williamsa zanechala trvalý dopad na Hollywood.

Skrz jeho kariéru, Williams hrál kultovní role ve filmech jako paní Doubtfire, Good Will Hunting, a Dead Poets Society. Bohužel během celého svého života bojoval také s drogovou závislostí a závislostí na alkoholu, stejně jako s těžkou depresí.

V roce 2014, po mimořádně tvrdém období, jak osobně, tak profesionálně, byla Williams nalezen mrtev v jeho kalifornském domě 11. srpna. V prohlášení zveřejněném jeho publicistou v den jeho smrti odhalila, že Williams „bojuje“ s těžkou depresi.

R Budd Dwyer_foto_wikimedia Commons

Smrt politika R. Budd Dwyera by mohla být jednou z nejslavnějších sebevražd všech dob. Nešťastná scéna byla zachycena na kameře a později znovu vysílána na místních zpravodajských kanálech. Video je dnes stále k dispozici na internetu, aby ho mohli vidět všichni, ale ti, kdo se zúčastnili příšerné tiskové konference, si je nemusejí připomínat.

Dwyer mněl svůj start do politiky Spojených států krátce po maturitě. Byl zvolen do Pennsylvánské sněmovny reprezentantů a později byl zvolen do křesla v Pennsylvánském státním senátu.

Kolem stejného času úředníci v Pensylvánii zjistili, že někteří státní pracovníci jsi nechali přeplatit miliony s daní.

O měsíce později dostal guvernér Pensylvánie Dick Thornburgh anonymní poznámku s podrobnostmi o obvinění z úplatkářství v nabídkovém řízení a R. Budd Dwyer byl jmenován jako jeden z lidí, kteří měli z dohody prospěch.

Dwyer v situaci zachoval svou nevinnost. Federální státní zástupci mu nabídli velkorysou dohodu pouhých pěti let ve vězení, pokud by se přiznal ke vině, rezignoval a spolupracoval při vyšetřování.

Dwyer dohodu popřel, byl si jistý, že jeho nevinnost ho nakonec osvobodí. Mýlil se – byl shledán vinným z obvinění a odsouzen k 55 letům vězení a pokutě 300 000 dolarů.

Odsouzení pokladníka bylo naplánováno na 23. ledna 1987, ale Dwyer měl jiné plány.

VAROVÁNÍ: Nevhodné pro slabší povahy a pod 18 let:

https://www.youtube.com/watch?v=eVm88MX2Gw4&feature=youtu.be

Den před jeho odsouzením uspořádal Dwyer tiskovou konferenci ve státě Capitol, která byla natočena. Před dalšími vládními pracovníky a členy tisku řekl Dwyer, že nebude rezignovat, a místo toho řekl, že zemře v úřadu. Použil některá ze svých posledních slov k vyjádření své neviny a řekl, že jeho smrt by měla být použita jako příklad.

Potom vytáhl žlutou obálku, která obsahovala revolver Magnum 0,357. Dav křičel a prosil Dwyera, aby přestal, ale jednoduše řekl: “Prosím, opustěte tuto místnost, pokud to bude mít vliv na vás.” A pak stiskl spoušť. Byl okamžitě mrtev.

Až v roce 2010 bylo jméno Dwyera konečně osvobozeno.

Dokument s názvem Čestný muž: Život R. Budd Dwyera ukázal bývalého předsedu republikánského výboru okresu Dauphin a klíčového svědka Dwyerova soudu, který připustil pod přísahou, že pokladník (Budd) vzal úplatky. Řekl, že falešně pojmenoval Dwyera ve snaze snížit jeho vlastní trest a zabránit tomu, aby jeho žena byla potrestána za jeho roli v zločinu.

Sebevražda Evelyn McHale, kterou časopis Time nazval „Nejkrásnější sebevražda“.
foto wikimedia commons

Kromě její mimořádné smrti vedla McHaleová normální život. Narodila se v Berkeley v Kalifornii rodičům Helen a Vincent McHale. Její rodiče se rozvedli někdy po roce 1930 a McHale spolu se svými sedmi bratry a sestrami šli žít se svým otcem do New Yorku.

McHale byla na střední škole členkou ženského armádního sboru. Později se přestěhovala do Baldwin, N.Y. a setkala se se svým snoubencem Barry Rhodesem, zatímco pracoval jako účetní na Manhattanu.

McHaleová jela navštívit Rhodose do Pensylvánie den před její smrtí. Později tvrdil, že všechno bylo v pořádku, když odešla.

Přes víru její snoubenkyně, že vše bylo v pořádku, 1. května 1947 šla McHale na vyhlídkovou plošinu v 86. patře Empire State Building v New Yorku. Sundala si kabát, úhledně jej položila na zábradlí, napsala krátkou sebevražednou zprávu a pak skočila.

McHale vypadá klidně na limuzíně OSN. Její tvář je klidná, jako by spala, zatímco se držela v nepořádku zmačkané oceli. Její kotníky jsou slabě zkřížené a její ruka v rukavici spočívá na hrudi a svírá její perlový náhrdelník.

Marilyn Monroe ve filmu Niagara 1953 – foto – wikimedia commons

Marilyn Monroe měla vše, co mohl člověk chtít: slávu, krásu a peníze. Avšak pod pohledem slávy Monroe čelila mnoha démonům, kteří nakonec vedli k její smrti.

Bomba Blonde byla jednou z nejoblíbenějších sexuálních ikon na světě. Mezitím se Monroe často zabývala otázkami duševního zdraví, jako je deprese, a během několika posledních měsíců svého života žila v ústraní v jejím domě.

Stala se nevyzpytatelnou a byla neustále v péči psychiatra. Krátce po půlnoci, 5. srpna 1962, Monroeova hospodyně viděla světlo v její ložnici a po pokusech se skontaktovat s Monroe, která ji neodpovídala, zavolala její psychiatra.

Psychiatr vstoupil do její ložnice a zjistil, že Monroe na jejo příchod nereaguje. Byla nahá a ležela lícem dolů na posteli s telefonem v jedné ruce a prázdnými lahvičkami na prášky, které jí byly předepsány pro depresi, a které byly roztroušených po místnosti.

Policie byla na scénu povolána a po krátkém vyšetřování policie v Los Angeles prohlásila, že příčinou smrti bylo „předávkování sedativy a že způsob smrti je pravděpodobně sebevražda“.

Kurt Cobain na MTV Awards at Universal 1993 – foto – getty images – Vinnie Zuffante

Je to jedna z nejslavnějších sebevražd – a také jedna z nejtragičtějších.

Na začátku 90. let byl Kurt Cobain na špičce hudebního světa jako hlavní zpěvák hitové grungeové kapely Nirvana. Ale jeho vnitřní démoni a závislost na heroinu zkrátili život této hvězdy.

Cobain, narozený 20. února 1967, byl citlivé a umělecké dítě. O několik desítek let později v roce 1991 dosáhl Cobain a jeho skupina Nirvana superstardom, když vyšlo druhé album Nevermind.

Vedoucí singl „Smells Like Teen Spirit“ zahájil hudební revoluci a grungeový zvuk kapely se stal celosvětovým fenoménem. Cobain se stal mezinárodní ikonou, ale bojoval proti účinkům slávy a vyvinul u seba závažnou závislost na heroinu.

Začátkem roku 1994 se Cobain vymkl kontrole. Jeho tragický pád přišel ke konečné kapitole jeho života ráno 8. dubna 1994.

Cobain zmizel 2. dubna a ráno 8. dubna den, kdy byl elektrikář poslán do Cobainova sídla v Seattle, objevil Cobainovo mrtvé tělo ve skleníku nad jeho garáží.

Zemřel na střelnou ránu a už dva dny byl mrtvý. Brokovnice o průměru 20, kterou se střelil, stále ležela na jeho hrudi.

Sylvia Plath – foto getty images

Sylvia Plathová byla nadaná poetka a autorka, její bitva s depresí vedla k jedné z nejslavnějších sebevražd v historii.

Plathová se narodila v Bostonu v Massachusetts 27. října 1932. Během studia na Cambridge University se setkala s Tedem Hughesem a za něho se provdala a měly dvě děti. Pár měl toxický vztah a po pouhých šesti letech Hughes opustil Plathovou pro mladší ženu v roce 1962.

Plathová se dostal pod ostražité oko Dr. Avšak jeho pokusy se však ukázaly jako neúspěšné, když Plathová spáchala sebevraždu ráno 11. února 1963.

Zdravotní sestra dorazila do Plathové domu v 9 hodin ráno, aby jí pomohla se starat o své děti, ale věděla, že něco není v pořádku, když nemůže vstoupit do bytu. Dostala pomoc dělníka a společně se vloupali do bytu. V kuchyni objevili Plathové mrtvé tělo.

Našli ji s hlavou v plynové peci, mrtvou otravou oxidem uhelnatým. Než se zabila, Plathová pečlivě utěsnila místnosti mezi ní a svými spícími dětmi tím, že zakryla trhliny páskou a hadříkem.

Sylvia Plath

Dr. Horder však byla přesvědčen, že Plathová věděla přesně, co dělá, když strčila hlavu do trouby a řekl:

“Nikdo, kdo viděl péči, se kterou byla kuchyně připravena, nemohl interpretovat její jednání jako nic jiného než iracionální nutkání.”

Ernest Hemigway v roce 1939 – foto – Lloyd Arnold – wikimedia commons

Když se v roce 1961 rozšířila po celém světě zpráva, že Ernest Hemingway zemřel, lidé nemohli uvěřit, proč by se úspěšný, mocný člověk jako on rozhodl ukončit svůj život. Ale Hemingway trpěl desítky let fyzickému a duševnímu vyčerpání.

Během jeho života, Hemingway napsal nespočet klasických děl jako například Slunce také se zvedne, Starý muž a moře a Sbohem do zbraní.

Také pokračoval v jeho kariéře jako reportéra. Zúčastnil se španělské občanské válce, Normandie a mnoho jiných událostí. Tento život si však na Hemingwaye vyžádal daň, a to jak duševně, tak fyzicky.

Začal čelit mnoha zdravotním problémům kvůli předchozím zraněním, které utrpěl při plnění úkolu, a vyvinula se u něho deprese. Jak se jeho zdraví neustále zhoršovalo, Hemingway konečně odešel a přestěhoval se do Idahu.

Ráno 2. července 1961 Hemingway vystoupil ze své postele a ujistil se, že nevybudí svou spící manželku Mary. Poté vešel do skladovací místnosti, kde držel své zbraně, vytáhl brokovnici s dvojitým sudem a šel dolů.

Ve vstupní hale položil Hemingway zbraň na čelo a stiskl spoušť. Zpočátku jeho manželka Mary říkala, že jeho smrt byla nehoda a že pistole sama vystřelila, zatímco ji čistil, ale po několika měsících přiznala, že smrt jejího manžela byla úmyslná.

Hunter S. Thompson – foto – Frank Mullen – Getty Images

Hunter S. Thompson byl novinář svého druhu, který svou kariéru podporoval nepřetržitým adrenalinem, drogami a odvážným chováním.

Thompson se narodil 18. července 1937 a začal jako sportovní reportér, ale poté, co strávil čas se známými andělskými motocyklovými gangy Hell, rychle získal loajální následovníky. Napsal své zkušenosti a kniha se stala okamžitým bestsellerem.

Drogy a další látky byly často v popředí Thompsonových prací. Má se za to, že to na něm zanechalo stopy a jeho desetiletí dobrodružství s drogami a alkoholem. Začátkem roku 2000 byly za ním nejlepší roky jeho kariéry a on byl depresivní, rozrušený stárnutím a čelil mnoha zdravotním problémům.

20. února 2005, zatímco ho jeho syn, dcera byly u něho na navštěvě, se Thompson rozhodl vše ukončit.

Zavolal své ženě z jeho Owl Creek v Coloradu a zeptal se jí, jestli by se vrátila domů, aby mu pomohla napsat jeho týdenní sloupec pro ESPN. Když na něj začala hovořit, uslyšela, co si myslela, že je asi nabití zbraně a ne písací strůj.

Zvuky skutečně vycházely z pistole, kterou Thompson natahoval. Pak se zabil, zatímco jeho syn byl ve vedlejší místnosti.

Ray Combs – foto – wikimedia commons

Kariéra Raye Combse se rozbíhala, ale jeden ztracený koncert ho poslal do sestupné spirály, ze které se komik nemohl vymanit.

Poté, co Combs opustil své malé město a přestěhoval se do Los Angeles, našel úspěch jako hostitel restartování Family Feud. Šest let vítal soutěžící a diváky doma bezstarostným vtipem, který byl podpisem stand-up komiků.

V roce 1993 se však hodnocení přehlídky prudce snížilo a bylo rozhodnuto, že Combs bude nahrazen původním hostitelem show ve snaze posílit diváky. Po filmování jeho poslední epizody v roce 1994, Combs opustil jeviště a odešel bez rozloučení.

Stres zatěžoval jeho 18leté manželství a v roce 1995 jeho manželka požádala o rozvod. Combs měl několik krátkodobých koncertů, které měly potenciál, ale nakonec skončily na rovině, a zdálo se, že nemůže najít způsob, jak obnovit svou kariéru.

V červnu 1996 byla policie poslána do Combsova domu, protože udělal velký rozruch, trhal vnitřek svého domu a strčil hlavu do zdí. Jeho žena řekla, že byl právě propuštěn z nemocnice poté, co se pokusil zabít, takže byl převeden zpět do nemocnice, kde byl ošetřen.

Hned druhý den ráno bylo objeveno Combsovo mrtvé tělo visící ze smyčky vytvořené z prostěradel jeho pokoje. Bylo mu teprve 40 let.

Tragický konec života, který měl tolik příslibu, je chladnou připomínkou, jak je tomu v mnoha těchto slavných sebevraždách, že i ti, kteří se vždycky na tváři usmívají, mohou trpět uvnitř.

Přejít nahoru