Migrantské cestovky

Odborníci varují, že migranti nejsou v Libyi v bezpečí

Migranti tlačili zpět do Libye během posledních týdnů, a to prostřednictvím temné vládní sankce prováděné pomocí soukromých rybářských plavidel, skončili ve vazbě poté, co se jim dařilo naděje na lepší život v Evropě.

Na dotaz ohledně podmínek, kterým migranti čelí v takových zadržovacích střediscích, Micallef uvedl, že již zmrzačená infrastruktura v zemi byla dále poškozována stupňující se válkou, která způsobila nedostatek vody a paliva, jakož i výpadky energie v Tripolisu.

Micallef vede observatoř specializující se na pašování lidí a obchodování s lidmi v severní Africe a v Sahelu za globální iniciativu proti nadnárodnímu organizovanému zločinu. Od roku 2011 provádí v Libyi pravidelnou práci v terénu a je autorem několika publikací týkajících se pašování a obchodování s lidmi v regionu.

Zadržení čelí horším podmínkám.

„V této souvislosti je třeba vidět záchytná střediska. Vzhledem k eskalující válce v Tripolisu bylo evakuováno několik věznic. Přestože v zadržovacích střediscích je méně migrantů, ti, kteří jsou zadrženi, čelí horším podmínkám, “řekl Micallef, bývalý redaktor zpravodaje Times of Malta.

„Někteří migranti raději neopustí záchytné středisko. Alespoň tam mohou najít jistotu. “

Mnoho migrantů mimo záchytná střediska byla v důsledku krize COVID-19 bez práce a neměla by se sama podporovat.

Přejít nahoru