Maďarsko: Istanbulská úmluva by měla být odmítnuta kvůli podpoře migrace, genderové ideologie

Řada zemí střední a východní Evropy odmítla ratifikovat úmluvu kvůli neshodám ohledně některých jejích ustanovení. Zejména bulharský Ústavní soud v roce 2018 rozhodl, že istanbulská úmluva je v rozporu s bulharským právem, podle kterého je pohlaví jednoho pohlaví určeno jeho biologickými charakteristikami. Bulharsko tvrdilo, že úmluva zakládá základy manželství osob stejného pohlaví a pojmu třetího pohlaví.

Jedná se zejména o doložku v Úmluvě, která definuje gender jako „sociálně konstruované role, chování, činnosti a atributy, které daná společnost považuje za vhodné pro ženy a muže“, jak je uvedeno v jejím textu. Myšlenka genderu jako sociální konstrukce je charakteristickým znakem radikální genderové ideologie. Píše Voice of Europe.

Úmluva zakazuje diskriminaci žen na základě postavení migrantky nebo uprchlíka, což je v rozporu s maďarskou migrační politikou. Maďarsko zaujalo tvrdou linii proti nelegálním přistěhovalcům. Rovněž umožňuje jednotlivcům žádat o postavení uprchlíka, kteří jsou utlačováni na základě jejich vnímaného pohlaví, a uvádí, že „k posouzení postavení uprchlíka je třeba přistupovat s porozuměním na základě pohlaví“.

Lőrinc Nacsa, mluvčí parlamentní skupiny KDNP, uvedl, že úmluva je v rozporu s maďarskými zákony a vírou jeho vlastní strany, jak uvádí Daily News Hungary. Nacsa uvedl, že úmluva „se snaží předepisovat sociální konstrukci pohlaví“, a odsoudila doložku úmluvy týkající se zohlednění genderové identity při nabízení postavení uprchlíka.

Přejít nahoru