Vědci objevili černou díru nejblíže k naší Zemi

Kde se černá díra nachází?
Černá díra se nachází v kdysi trojhviezdnom systému HR 6819. Vědci ji objevili s pomocí teleskopu v Chile, a to díky neobyčejné oběžné dráze jedné ze zmíněných hvězd. Ačkoli dvě zbylé hvězdy nejsou dostatečně blízko na to, aby jejich černá díra pohltila, ta, která je k ní blíž, má pokřivenou orbitu. Těleso má hmotnost čtyř až pěti Sluncí.

https://www.instagram.com/p/B8zhYVHpvGP/?utm_source=ig_embed

Hvězdy v její blízkosti jsou žhavější než Slunce
Zmíněné hvězdy jsou mladší než Slunce, ale mnohem žhavější. Podle Thomase Rivinius z Evropského jižního observatoře (ESO), vedoucího autora studie, která vyšla v odborném časopise Astronomy & Astrophysics, jsou možná 140 milionů let staré a mají 15 tisíc stupňů Celsia, což je trojnásobně více než má Slunce. Před přibližně 15 miliony let se z jedné z hvězd stala supernova a následně černá díra.

Jaký je průměr černé díry?

Jako většina takových černých děr, i tato je malinká – má průměr možná 40 kilometrů. “Do černé díry by se vešel Washington a pokud by se jednou dostal dovnitř, už by se nikdy nevrátil,” řekl spoluautor studie Dietrich Baade. Vědci předpokládají, že podobných černých děr je mnoho. V Mléčné dráze by se jich mohlo podle jejich teorií nacházet 100 milionů až miliarda. Informuje portál Netky.sk

Přejít nahoru