Schyluje se k nové válce mezi Indií a Čínou? Indie začala s přesunem svých hlavních bojových tanků T-72M1 a T-90S / MS do sporné oblasti na hranici s Čínou + VIDEO

Ako sa uvádza v materiáli zverejnenom 10. júna na portáli DefenceBlog, eskalácia napätia v oblasti Ladákhu prebieha od začiatku mája tohto roku. Za posledné týždne zmobilizovali obe krajiny vojakov a ťažkú techniku vrátane bojového letectva.

Na sieti sa objavilo video s presunom hlavných bojových tankov Indie, T-72M1 a T-90MS, ktoré boli pomocou železnice dopravené do oblasti známej pod označením Línia aktuálnej kontroly (Line of Actual Cntrol, LAC) – táto línia je de facto hranicou medzi ČĽR a Indiou, oddeľujúcou územie pod čínskou a indickou kontrolou v miestach, v ktorých neexistuje obojstranne uznaná hranica. V roku 1962 sa medzi oboma krajinami odohrala čínsko-indická pozemná vojna (bez použitia letectva) o sporné územia, a hoci vtedy postupovali čínske jednotky úspešne vpred, po mesiaci urputných bojov v nadmorských výškach nad 4000 m sa Čína napokon stiahla spať.

Súčasne s rastúcim napätím presúva do spornej oblasti ťažkú techniku a vojenské sily aj Peking, predovšetkým výsadkové vojsko s obrnenou technikou dislokované na Tibetskej náhornej plošine. Na záberoch možno tiež identifikovať hlvné bojové tanky Typ 96A.

Výsadkové jednotky Vzdušných síl ČĽOA tvorené tisícami vysádkárov nedávno ukončili presun z centrálnej provincie Chupej na bližšie nezverejnené miesto na plošine v severo-západnej Číne, a to v priebehu niekoľkých hodín – správu o tom priniesla aj Centrálna čínska televízia (CCTV). Uvedený presun mal byť súčasťou cvičenia, ktoré malo demonštrovať schopnosti čínskej armády, nie je však známe, prečo po ukončení spomínaného cvičenia zostali jednotky v severo-západnej Číne…?!

 

Na rovnaké, bližšie nešpecifikované miesto v severo-západnej Číne bola z provincie Kuangtung (Guangdong) prevelená taktiež brigáda zo 74. armádnej skupiny Južného vojenského okruhu ČĽOA.

Niektorí vojenskí pozorovatelia spájajú presuny týchto vojsk s napätou situáciou na hranici medzi ČĽR a Indiou, ako sa uvádza v správe čínskeho denníka GlobalTimes. Na druhej strane sa indickí predstavitelia zároveň nechali počuť, že zvyšovanie počtu čínskych jednotiek s obrnenou technikou na hranici predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny a India sa nebude nečinne prizerať a zareagovala spomínaným presunom tankov T-72M1 a T-90S/MS.

Čo bude nasledovať ďalej?

 

Video: India presúva svoje hlavné bojové tanky T-72M1 a T-90S/MS k hraniciam s Čínou :

https://www.youtube.com/watch?v=vBk6zKNH_g0&feature=youtu.be

zdroj: armadnymagazin.sk

Přejít nahoru