Exkluzivně pro českoaktuálně.cz: Fenomén Pat a Mat

O tom, že sa na tvárach ľudí objaví úsmev, je nespochybniteľné. Pat a Mat sú totiž priam neskutočným fenoménom, ktorý nás sprevádza roky rokúce. Pred desiatkami rokov sme na nich vyrastali, poznajú ich aj naše deti a je viac než isté, že legendárnu dvojicu budú poznať aj naše vnúčence.

„Věřím, že filmové hvězdy Pat a Mat s námi budou ještě dlouho,“ povedal mi v našom rozhovore pán Marek Beneš, kterého otecko, Lubomír Beneš, bol režisérom a „otcom“ legendárnej dvojice Pat a Mat. O tom, ako tieto postavičky na filmových plátnach ožívali a mnoho zaujímavého zo zákulisia tvorby seriálu sa dozviete v nasledovnom rozhovore. Inak, viete o tom, že tá typická manuálna „nešikovnosť“ dvojice Pat a Mat nie je hlavnou myšlienkou diela? Alebo, že pôvodné postavičky boli zo sadrových odliatkov slepačích vajíčok? Alebo, že…

Pán Beneš, nedá mi nespýtať sa Vás, ako a kedy vznikla či lepšie povedané sa zrodila dvojica Pat a Mat?

Můj otec Lubomír Beneš, byl kutil. Plno příhod sám zažil a rád poslouchal i kutilské příhody, které se staly někomu jinému. Když začal natáčet animované filmy ve Studiu Jiřího Trnky, napadlo ho uvést své kutily na filmové plátno. Ke spolupráci přizval výtvarníka Vladimíra Jiránka a dramaturga Jiřího Kubíčka. První příběh určený pro promítání v kinech před hlavním filmem se jmenoval Kuťáci. V té době postavy ještě neměly své typické čepičky a měly mimiku. Zvedalo se jim obočí a měnil se jim tvar pusy.

Pan Beneš v ateliérech

Pan Marek Beneš s Patem a Matem v ateliérech

Kdesi som sa dočítal, že notoricky známy názov Pat a Mat alebo ak chceme Pat & Mat  alebo …A je to! nevznikol naraz, na samom začiatku tvorby a prirodzene sa vyvíjal. Istý čas ho českí diváci mohli nájsť pod názvom “Kuťáci”.

Kuťáci byl název filmu, který ještě nebyl součástí seriálu. Sami tvůrci však o svých postavách i později mluvili jako o kuťácích, podle tohoto názvu.

Pôvodný seriál, resp. prvé epizódy pod názvom…A je to!, boli točené v Krátkom filme pre vtedajšiu Slovenskú televíziu v Bratislave. Neskôr prešli pod Bonton?

Bonton a.s., respektive Ateliery Bonton Zlín a.s. koupily výrobcovská práva od Slovenské televize, Krátkého filmu a.s. a společnosti Aif s.r.o. Některé epizody si ABS sami vyrobily.

Vy ako dedič značky úspešne pokračujete k odkaze svojho otca.

Já pokračuji v díle, které započal můj otec. Nyní se mnou pracuje i moje dcera Tereza a syn Lubomír. Jsou jedinými zaměstnanci mé společnosti Patmat s.r.o.

I takto se dají udělat palačinky 

Vráťme sa k seriálu. Celý jeho dej sa točí okolo nešikovnosti dvoch majstrov – domácich kutilov. Ako vznikla myšlienka postaviť dej na tomto základe?

Manuální nešikovnost není hlavní myšlenkou díla. Je dokonce diskutabilní, jak moc jsou Pat a Mat nešikovní. Někdy překvapí i sami sebe. Hlavní je jejich přístup k životu. Nikdy neskládají ruce do klína a vždy jsou se svým dílem spokojeni, ať to dopadne jakkoliv. Na sebe navzájem se nezlobí, ani si neubližují.

Natočiť animovaný snímok určite nie je prechádzka “ružovou záhradou”. Koľko trvá a čo všetko predstavuje nasnímanie jednej epizódy?

Výroba jedné epizody nám trvá vyrobit tři měsíce. To mluvím jen o vlastním natáčení ve studiu, kterému musí předcházet vymyšlení příběhu, výroba loutek, dekorací a rekvizit. Nakonec se epizoda ještě upravuje v dalších studiích, doplňuje se o ruchy a muziku.

Pat a Mat a lítající stroj

Vždy ma zaujímalo, ako vznikal, z čoho sa skladal a pri natáčaní výtvarne zostavoval samotný ateliér a aj obydlia samotných aktérov, v ktorých sa odohrávali príbehy. 

Velikost vlastních dekorací a rekvizit vychází z velikosti loutek, které jsou vysoké dvacet centimetrů. Místnosti, ve kterých se loutky pohybují, mají podlahu o rozměrech jeden krát jeden metr. Venkovní scény jsou samozřejmě větší. Někdy zaplní celý atelier.

Už ako malého chlapca sledujúceho tento seriál ma udivovali vytvorené dokonalé kópie reálnych vecí – rebrík, vedro, auto…koho to bola priam hodinárska práca?

Rekvizity, se kterými Pat a Mat pracují, vypadají opravdu reálně. Někdy je obtížné toho dosáhnout při takovém zmenšení. Naštěstí máme šikovné tvůrce.

Z akého materiálu sa vytvarovali samotné postavičky Pat a Mat?

Původní hlavičky byly ze sádrových odlitků slepičích vajíček, kterým otec přilepil uši a nos. Poté se hlavičky zaformovaly a vymačkávaly se do forem z moduritu. Dnes si hlavičky necháme tisknout na 3D tiskárně.

Dva koumáci Pat a Mat se snaží vytvořit skalku. I když…

Koľko epizód bolo natočených pod už novým názvom Pat & Mat (respektíve Pat a Mat)? 

 Do současné doby je natočeno již 129 epizod s Patem a Matem. První epizoda se jmenovala „Kuťáci“ a 28 epizod pro Slovenskou televizi mělo název „… a je to!“ Ostatní epizody mají v názvy vždy Pat a Mat.

Vďaka tomu, že ide o nemý snímok, seriál doslova dobil celý svet. V koľkých jazykových mutáciách a ktorých krajinách ho mohli diváci zhliadnuť?

Jedině v Holandsku je seriál nadabovaný. Jinak jsou Pat a Mat ve všech zemích bez dialogů, tak jak jsme je natočili. Před čtyřiceti lety tvrdil můj otec, že byl seriál prodán do osmdesáti zemí světa. Domnívám se, že v dnešní době internetu viděli diváci Pata a Mata už na celém světě.

Motívom každej epizódy bolo vyriešenie akéhosi problému. Bol natočený snímok, ktorý sa zaoberal aj niečím iným?

V každé epizodě s Patem a Matem je jejich kutilství. Někdy není jejich cílem vyřešit problém. Stačí jim radost z kutění, nebo jsou spokojeni jen z toho, že si něco pěkně užili.

Obe postavičky majú typické svoje oblečenie. To preto, aby ich divák od seba mohol lepšie odlíšiť?

Postavy Pata a Mata jsou vzájemně zaměnitelné. Na začátku měly stejné charaktery. Nyní je Pat s rádiovkou ten více přemýšlivý. Mat vše řeší raději překotně a s použitím síly.

Mali postavičky svoje mená od samého začiatku?

Jména Pat a Mat dostaly postavy až v osmdesátých letech. Otec besedoval s dětmi a oni chtěly vědět, jak se jejich hrdinové jmenují.

Zvláštnosťou tejto zdanlivo nesúrodej dvojice je, že divák sa nikdy nestane svedkom agresie, hnevu, ak sa im niečo nevydarí. Maximálne si tak “zaťukajú” na čelo a dostanú nový nápad. Je v tomto postoji akési posolstvo pre nás, ľudí?

Pat a Mat mají stejnou povahu, jakou měl můj otec Lubomír Beneš, jejich tvůrce. Neznám nikoho, s kým by se on vážně nepohodl. Také Vladimír Jiránek byl přátelský kliďas.

Pan Beneš se svou dcerou a synem

Pan Beneš se svou dcerou Terezou a synem Lubomírem

Svoju mimoriadnu obľubu si seriál a postavičky našli u detí. Bol snímok aj pôvodne takto koncipovaný?

Film Kuťáci byl určen pro dospělé diváky. Teprve až když se začal seriál natáčet pro Slovenskou televizi, jako večerníček, přizpůsoboval se více dětem. Já jsem však přesvědčen, že dnes je seriál pro celou rodinu, bez rozdílu věku.

Znelka, ktorá Pata a Mata sprevádza, je ich súčasťou od samého začiatku? Nespomínam si, že by sa za tie roky bola zmenila. Kto autorsky stojí za ňou?

U prvního pilotního filmu „Kuťáci“ byl autorem hudby Luboš Fišer. Hudbu k nejvíce dílům složil Petr Skoumal. Motivy z jeho hudby jsou ty nejznámější. Po Petrově smrti je autorem hudby k posledním 39-ti epizodám Zdeněk Zdeněk. Také jeho motivy si diváci již začínají pamatovat.

Pata  a Mata, keďže sa zrodili za socializmu, zrejme neobišlo aj kádrovanie. Čo bolo, ak je to Vám, pán Beneš, známe, vyčítané Vášmu oteckovi a Vladimírovi Jiránkovi?

Tehdejší dramaturgové České televize chtěli, aby jejich pohádky dětské diváky také vychovávaly. Tvrdili, že naše příběhy o kutilech jsou jen pouhou legrací, která navíc navádí děti k rozbíjení věcí. Slováci si to naštěstí nemysleli a nechali si pro Slovenskou televizi Bratislava vyrobit v Krátkém filmu Praha 28 večerníčků s názvem „…a je to!“.

Keď už sme sa ocitli v čase socializmu, hrozilo dvojici Pat a Mat stopnutie natáčania?

Pat a Mat byl úspěšný seriál, který se dobře prodával do celého světa, a proto jeho natáčení mělo podporu.

I takto lze bojovat s krtkem…

Váš otecko po páde socializmu založil vlastné štúdio animovaného filmu AIF Studio v Prahe a v Zürichu. Koľko epizód seriálu sa tam natočilo?

V Zürichu se nikdy nenatáčelo. Žil tam jeden ze společníků Aif, který měl na starosti distribuci epizod vyrobených v tomto studiu.

Po roku 2000 ste Vy sám založili Patmat film a úspešne pokračovali v seriály. Tie sa už ale objavili pod iným, resp. pozmeneným, názvom. 

Založil jsem nejprve společnost Patmat s.r.o. a později i Patmat film s.r.o. Obě mé společnosti vyráběly pokračování seriálu pod různými názvy, ve kterých jsou však vždy obsažena jména Pat a Mat.

…a to i v noci

V roku 2016 uzrel svetlo sveta celovečerný snímok Pat & Mat vo filme, ktorý sa dostal aj na DVD.

Celovečerní filmy jsou již čtyři. Všechny jsou sestaveny z krátkých epizod.

Pred pár rokmi sme na knižnom trhu mohli nájsť dokonca aj knižku a dvojicu Mat a Mat aj v reklamách či na divadelných doskách. Uvažujete nad natočením nového seriálu s týmito postavičkami? 

V současné době se hrají s Patem a Matem různá divadelní představení, objevili se v knižní podobě, na DVD i na CD a na výstavách. Připravujeme i opravdový celovečerní film. Diváky se snažíme informovat na našich stránkách https://www.patmat.cz, na kterých máme také e-shop https://obchod.patmat.cz/. Věřím, že filmové hvězdy Pat a Mat s námi budou ještě dlouho.

Nové pokolení tvůrců Pata a Mata (zleva Lubomír Beneš, Vladimír Jiránek, Marek Beneš a nejmladší z pokolení Lubomír Beneš)

(SCa, foto: www.patmat.cz)

Přejít nahoru