Můžeme konečně pochopit, jak může Pluto mít tekuté oceány i když je tak daleko od Slunce

Dozvěděli jsme se hodně o malém odlehlém místě naší Sluneční soustavy, ale jedním z největších překvapení bylo množství náznaků, že tekuté oceány stále klesají pod ledovým povrchem Pluta.

V průměrné vzdálenosti 5,9 miliardy kilometrů od Slunce si vědci mysleli, že v chladném výběžku Kuiperova pásu musí být trpasličí planeta zmrzlá na tuhé – a přesně to, jak může na takovém chladném objektu existovat tekutá voda, bylo tajemství.

„Lidé dlouho přemýšleli o tepelném vývoji Pluta a schopnosti oceánu přežít dodnes,“ řekl vědec a planetární vědec Francis Nimmo z University of California v Santa Cruz.

“Nyní, když máme obrázky povrchu Pluta z mise New Horizons NASA, můžeme porovnat to, co vidíme, s předpovědi různých modelů tepelné evoluce.” Píše portál MSN.

Pluto, které se vytvořilo asi před 4,5 miliardami let se zbytkem Sluneční soustavy, se mohlo hromadit pomaleji z chladného materiálu.

“Kdyby to začalo chladno a led by se uvnitř roztavil, Pluto by se stáhl a měli bychom vidět jeho kompresní vlastnosti na jeho povrchu, zatímco kdyby to začalo horké, mělo by se rozšířit jako oceán ztuhnout a měli bychom vidět rozšiřující prvky na povrchu,” řekl Země a planetární vědec Carver Bierson z UC San Diego, hlavní autor na papíře.

“Vidíme spoustu důkazů o expanzi, ale nevidíme žádný důkaz komprese, takže pozorování jsou více v souladu s Pluto počínaje tekutým oceánem.”

Přejít nahoru