VIDEO z útoku: Migranti stále častěji pod útokem neidentifikovaných skupin v Egejském moři. Maskovaný muži jejich zbili, zničili motor a propíchli plastový trup lodě

Zpráva je založena na videozáznamu, který ukazuje skupinu migrantů na lodi, k níž se blíží další, který nese pět maskovaných mužů, kteří je zbili, deaktivovali motor a propíchli plastový trup nožem. DW uvedl, že video prozkoumal a potvrdil jeho pravost.

Před incidentem byla loď naloděná útočníky jasně viděna, jak komunikuje s plavidlem Řecké pobřežní stráže.

AlarmPhone, nevládní organizace, která sděluje nouzové hovory migrantům řecké pobřežní stráži, uvedla, že tyto útoky se v poslední době častěji vyskytují. Informuje portál Turkishminute.

Zpráva uvedla, že i přes značné podezření je kvůli nedostatku videozáznamu a fotografií takových útoků obtížné zjistit, zda se do útoků zapojily řecké bezpečnostní síly.

Řecké orgány popírají jakékoli nezákonné praktiky proti migrantům a označují obvinění za „falešné zprávy“. Úředníci pobřežní stráže, kteří hovořili s DW, uvedli, že pozorovali „intenzivní“ a „organizované“ vlny migrantů v době, kdy svět zažívá globální pandemii.

Na otázku ohledně obvinění uvedla agentura Frontex, agentura Evropské unie pro ochranu hranic, která úzce spolupracuje s řeckou vládou při řešení krize migrantů, uvedla, že tato organizace zůstává loajální vůči standardům, a zopakovala, že je to proti mezinárodnímu právu.

Přejít nahoru