Koho hlava za policajnú brutalitu padne?

Streda, Staré Mesto v Bratislave. Je krátko popoludní. Polícia na linke 158 prijíma oznámenie, že v blízkosti španielskej ambasády sa pohybuje neznámy muž s nožom v ruke. Na miesto ihneď poslala hliadku. Napokon musela prísť aj zásahovka. Z tohto zásahu sa na sociálnej sieti objavuje šokujúce video. Na ňom vidno, ako niekoľko ozbrojených kukláčov muža spacifikovalo, pričom mu vulgárne nadávali a vystrelili naň asi 16 gumových projektilov. Jeden z policajtov ho brutálne kope do hlavy, keď muž už leží na zemi. Policajná brutalita aká sa len tak nevidí.

„Na miesto boli bezodkladne vyslané policajné hliadky. Policajti začali s mužom komunikovať a zároveň ho vyzývali, aby upustil od svojho konania, avšak na tieto výzvy muž nereagoval,“ povedal médiám bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Ako skonštatoval, v blízkosti muža sa nachádzali aj dve tašky s neznámym obsahom. Na miesto bola teda vyslaná zásahová jednotka PPÚ Bratislava. Celú akciu si nakrúcali ľudia z okien priľahlej budovy a časť zásahu sa neskôr objavila aj na sociálnej sieti.

Podľa TV Markíza kukláči opakovane vyzývali podozrivého, aby odhodil nôž, no bez výsledku. „Muž ignoroval aj ich výzvy, a preto bol voči nemu vykonaný služobný zákrok za použitia donucovacích prostriedkov,“ doplnil Szeiff. Podľa polície mal daný muž kričať „Allah akbar“.

Video skutočne ukazuje, ako s mužom komunikujú dvaja policajti a keď muž urobí smerom k nim krok, jeden z nich ho postrelí gumeným projektilom do nohy. „To nemyslíte vážne!“ reaguje muž a vzápätí je počuť ako jeden z policajtov vulgárne vykrikuje: „Zavri si piču a zahoď to!”

Podozrivý muž sa na to pýta: „Gumovým projektilom ma strelíš do nohy? Zavolajte sem niekoho.” Keď sa otočí, spoza rohu ulice sa k nemu približujú ďalší ozbrojení policajti a takmer v tej istej sekunde už počuť výstrely a príkazy: „Nepribližuj sa! Ľahni si na zem!“ Muži zákona sa k nemu blížili a strieľali ako o dušu, dovedna dostal muž do nôh asi 16 rán! Keď už padol po streľbe na zem, komando sa k nemu rozbehne a muž sa zrazu ocitne v obkľučení viacero kukláčov. Jeden opiera štít o stenu budovy, ďalší traja pozorujú terén. Útočník bol bez akejkoľvek šance pohnúť sa, napriek tomu ho jeden z policajtov začal agresívne a brutálne kopať do oblasti hlavy! Zo záberov je vidieť, že mužovi uštedril štyri až päť kopancov a je otázne, či by prestal aj bez upozornenia kolegu, že si zásah niekto nakrúca. „Nekop, točia to,” okríkol agresívneho kolegu.

Podľa polície bol brutálne napadnutý muž následne ošetrený zdravotníkmi, mal ľahké zranenie, ktoré utrpel počas zákroku. „Na mieste incidentu bola zároveň vykonaná aj pyrotechnická prehliadka dvoch tašiek s neznámym obsahom. Prehliadka sa skončila s negatívnym výsledkom,“ dodal Szeiff. Čo presne sa nachádzalo v taškách ale polícia neuviedla.

Bol takto zbytočne tvrdý, brutálny zásah polície primeraný? Tým sa v týchto dňoch zaoberajú kompetentné orgány z prezídia. Verejnosť má o výsledku tohto šetrenia ale už teraz jasno. “Vari si myslíte, že polícia si nasype na hlavu popol? Že niekto za tento brutálny policajný zásah skončí? Pozrite sa na prípad z Vrútok. Hej, vraždil tam mladý človek, ale policajti ho za to nemuseli zastreliť ako špinavého psa. Prečo nestrieľali do jeho nôh?! Vari takto brutálne by polícia zasiahla aj voči mafiánom, usvedčeným podvodníkom ako je napríklad Matovič sediaci v terajšej vláde? No tak vidíte…,” napísal svoj názor jeden z diskutujúcich.

Momentálne sa brutalitou policajného zásahu zaoberá nadriadený, ktorý vyhodnocuje zákrok z kamerových záznamov. Zákrokom sa bude zaoberať aj Odbor kontroly Prezídia PZ.

(SCa, foto: Fb Policia SR)

Přejít nahoru