Škodlivost energetických nápojů

Spolu s multivitamínmi sa energetické nápoje stali jedným z najobľúbenejších doplnkov stravy, ktoré používajú ľudia rôznych vekových skupín. Drvivá väčšina z nich sú ale mladiství. Podľa štatistických údajov, najviac energetických nápojov pijú muži od 18 do 34 rokov a takmer 30 percent mladistvých vo veku od 12 do 17 rokov ich pije pravidelne.

 

„Energeťáky“ sa predávajú vo fľašiach a plechovkách rôznych tvarov a objemov. Najčastejšie sa predávajú v obale veľmi podobnom obyčajným nealkoholickým nápojom, takom, ako limonády. Taktiež sa vyskytujú v podobe takzvaných „energetických bômb“, ktoré sa predávajú v baleniach menšieho objemu s vyššou koncentráciou účinných látok v nápoji.

Kofeín je najviac rozšírenou zložkou, ktorá sa používa prakticky vo všetkých podobách energetických nápojov. Jeho podiel je často od 70 do 240 mg v „energeťákoch“ v pollitrových baleniach a od 113 do 200 mg v koncentrovaných „bombách“ do s objemom do 75 ml. Pre porovnanie – v plechovke koly (0,33 ml) sa nachádza okolo 35 mg kofeínu, no v šálke kávy 250 ml je ho okolo 100 mg.

Energetické nápoje môžu obsahovať aj iné ingrediencie, také, ako napríklad guarana (ďalší zdroj kofeínu, nazývaný aj brazílske kakao), cukor, taurín, ženšen, vitamíny skupiny B, glukuronolaktón, yohimbe a karnitín.

Taká veľká populárnosť takýchto nápojov nemohla obísť oblasť ochrany zdravia a bezpečnosti stravovania.

Podľa údajov štatistiky v USA (Spojených štátoch amerických) v období od roku 2007 do roku 2011 sa počet pacientov, ktorí sa obrátili na pomoc u zdravotníkov kvôli pôsobeniu energetických nápojov, zvýšil dvojnásobne. V 2011 každý desiaty z takýchto prípadov dospel k hospitalizácii pacienta. V tom istom roku bolo u 42 pacientov, ktorí boli na pohotovosti, zistené požitie týchto nápojov spolu s alkoholom, narkotikami, vrátane liečiv vydávaných na recept alebo bez.

A tieto ukazovatele iba rastú. Vyskytli sa prípady dokonca so smrteľným koncom. Hoci sú takéto prípady zriedkavé, aj tak s nimi treba rátať. Jeden mladík vypil energetický nápoj, kávu z reštaurácie a nealkoholický nápoj, a neskôr zomrel kvôli silnej srdcovej arytmii. Podľa predpokladov lekárov sa tento nešťastný prípad mohol stať kvôli tomu, že všetky tri nápoje mladistvý vypil v priebehu dvoch hodín.

Ešte väčšie nebezpečenstvo vyvoláva pri súčasnom pití energetických nápojov s alkoholom. 25 % študentov požíva energeťáky spolu s alkoholom a naviac, pijú ich oveľa častejšie ako tí, ktorí takéto nápoje nemiešajú.

Podľa údajov americkej CDC, ľudia vo veku od 15 do 23 rokov pijú počas požívania alkoholu štyrikrát viac energeťákov ako tí, ktorí nepijú alkohol a energeťáky súčasne. Navyše, ľudia, ktorí pijú energeťáky s alkoholom, sa častejšie dostávajú do neželaných alebo nebezpečných situácií, takých, ako nechcený sex bez ochrany, automobilové nehody, traumy a tak ďalej.

Čo vie veda o energetických nápojoch
Čoraz viac a viac vedeckých a štatistických údajov poukazuje na to, že energetické nápoje sú schopné spôsobiť bytostnú škodu zdraviu človeka. Aktuálne je to hlavne pre deti, mladistvých a mladých ľudí.

V niekoľkých výskumoch bolo skutočne dokázané, že energetické nápoje sú schopné mierne zlepšiť výdrž človeka. Dôkazov o tom, že pridajú silu svalom, je málo. Energetické nápoje môžu pomôcť zlepšiť reakčný čas a ostražitosť, zároveň však môže vznikať triaška v rukách.

Množstvo kofeínu v energeťákoch sa silno líši od nápoja k nápoju a býva celkom náročné určiť jeho skutočné množstvo. Také nápoje sa môžu predávať aj ako bežné nápoje, aj ako doplnky stravy a informácia na etikete môže byť nedôveryhodná.

Nebezpečie energetických nápojov
• veľké množstvo kofeínu môže spôsobiť závažné problémy so srdcom a cievami. Medzi také problémy možno zaradiť narušenie srdcového rytmu, zvýšenie pulzu, zvýšenie arteriálneho tlaku. U detí kofeín môže nenávratne poškodiť ešte nerozvinutú nervovú a srdcovo-cievnu sústavu.
• požitie kofeínu môže taktiež vyvolať pocity nepokoja, problémy so spánkom, poruchy v tráviacej sústave a stať sa príčinou odvodňovania organizmu.
• guarana, ktorá sa taktiež používa v obsahu energetických nápojov, taktiež obsahuje kofeín, čiže ešte ďalej zväčšuje podiel kofeínu v nápoji.
• človek, ktorý požíva nápoje s kofeínom spolu s alkoholom, sa môže cítiť menej opitý, ak by sme mali porovnať tento stav pri takom istom množstve alkoholu bez energeťákov, aj keď tomu nie je tak. Koordinácia a reakčný čas sú narušené v rovnakom stupni.
• nadmerné pitie energetických nápojov u mladistvých u nich môže vyvolať narušenie spánkového režimu a vyvolať riskantné správanie a nepokoj.
• jedna plechovka môže obsahovať od 54 do 62 gramov pridaného cukru. Už toto množstvo prevyšuje odporúčanú dennú dávku cukru a môže viesť k mnohým vážnym medicínskym problémom, vrátane obezity a cukrovky.
• okrem toho, každodenné požívanie energetických nápojov môže prinútiť organizmus človeka myslieť si, že bez nich nemôže normálne fungovať. Organizmus si zvykne získavať dodatočnú energiu z uhľovodíkov (cukor), keďže práve z nich sa zo strany organizmu vyrába s najmenším úsilím. No prebytočná energia organizmus vyčerpáva, konkrétne nervovú sústavu.

V dnešnom svete sa stále niekde ponáhľame. Ťažká práca, šport, treba skoro vstávať, je ťažko učiť sa a tak ďalej. Vôbec nie je čudné, že energetické nápoje naberajú čoraz väčšiu populárnosť. Veď sa tak farbisto propagujú, sľubujúc zbaviť človeka problémov. A predsa, skutočne, posilňujú niektoré systémy organizmu. Avšak nezabúdajme, že sú schopné spôsobiť zdraviu veľkú ranu.

Stojí za to, riskovať svoje zdravie kvôli krátkodobej výhode od energeťákov? Túto otázku by si mal položiť každý človek, ktorý pije energetické nápoje. A samozrejme to stojí za to hlavne rodičom uchrániť svoje deti od ich požívania.

Či nie je lepšie držať sa zdravého spôsobu života, dobre spať, správne sa stravovať a športovať? Veď práve to Vám prinesie oveľa viac úžitku na celý život.

zdroj: biosferaklub.info

Přejít nahoru