Měsíc je o 85 milionů let mladší, než jsme si mysleli, říkají němečtí vědci

Předchozí odhady naznačovaly, že se měsíc vytvořil asi před 4,51 miliardami let, tj. asi před 85 miliony let. Nový model však naznačuje, že ke srážce došlo až o miliony let později, kdy roztavená Země byla stále ve formování a zakryla se v obrovském oceánu tekutého magmatu.

Tehdy říkali, že Theia zaslepila svět, který nazýváme domovem, a vypálila velkou kosmickou magmu do vesmíru, která by později vytvořila měsíc, který obíhá naši planetu dodnes. Píše portál RT.

„Výsledky našeho nejnovějšího modelování naznačují, že mladá Země byla zasažena protoplanetem asi 140 milionů let po narození sluneční soustavy,“ říká Maurice. „Podle našich výpočtů se to stalo před 4,425 miliardami let – s nejistotou 25 milionů let – a tehdy vznikl měsíc. “

Při zmapování změn ve vzorcích odebraných z Měsíce se vědcům podařilo přesněji zmapovat časový rámec jeho vývoje před asi 4,425 miliardami let. Ukázalo se, že to docela úzce souvisí s dříve určenou tvorbou zemského jádra.

“Je to poprvé, kdy lze věk měsíce přímo spojit s událostí, ke které došlo na samém konci formace Země – jmenovitě s vytvořením jádra,” říká profesor Thorsten Kleine z Ústavu planetologie na University of Münster, v Německu, která se také podílela na výzkumu.

Přejít nahoru