Vědci objevují nové 91 miliony let staré obří žraloky v Kansasu

 

Zub od žralo jménem Credotus foto Depaul University

Během středního až pozdního křídového období byl region Spojených států, o kterém dnes víme, že byl ponořen pod severoamerickou západní vnitrozemskou vodní cestu, s krajem Mitchell, Kansas ležícím na okraji východní hranice vody.

Profesor paleobiologie univerzity DePaul Kenshu Shimada a Michael Everhart ze Sternberského přírodovědného muzea na státní univerzitě ve Fort Hays si mysleli, že odkryli pozůstatky prehistorického druhu žraloka známého jako Credotus crassidens, který sahal od Anglie po Severní Ameriku. Píše portál Ancient Code.

“Tehdy jsme si uvědomili, že téměř všechny zuby ze Severní Ameriky, o nichž se dříve hovoří, že Cretodus crassidens patří k jinému druhu novému ve vědě,” řekl Shimada.

Dvojice vědců našla více než jen zuby, což vysvětlili v příspěvku zveřejněném v časopise Journal of Vertebrate Paleontology:

Vzorek je z velké části disartikulován, ale sestává z nejméně 134 zubů, 61 obratlů, 23 stupnic plakoidů a několika malých fragmentů kalcifikované chrupavky. Morfologie měřítka naznačuje, že Cretodus byl pomalejší žralok než Cretoxyrhina a Cardabiodon. Vertebrální centra jsou dobře kalcifikovaná a vykazují mnoho vyzařujících kalcifikovaných lamel typických pro “lamnoidní obratle”. Zuby jsou představovány 34 levými horními zuby, 28 horními pravými zuby, 31 dolními levými zuby a 22 dolními pravými zuby, s lanoidním zubním vzorem. . Chrup vykazuje silnou tendenci k monognathické heterodonty a každá řada zubů sestávala z nejméně pěti funkčních a náhradních zubů.

Větší než Velká bílá

Zuby nám samozřejmě říkají hodně o žralocích žijících i zaniklých. Ale tento vzorek odhalil ještě více.

“Hodně z toho, co víme o zaniklých žralocích, je založeno na izolovaných zubech, ale přidružený exemplář představující jediného žraloka, jako je ten, který popisujeme, poskytuje množství anatomických informací, které zase nabízejí lepší vhled do jeho ekologie,” řekl Shimada. prohlášení.

Na základě obratlů tým odhadoval délku žraloka na přibližně 17 stop a že mohl dosáhnout 22 stop, větší než velký bílý žralok jménem Deep Blue, odhadovaný na délku 20 stop a je také vzdáleným bratrancem Credotus spolu se žralokem tygrem.

Přejít nahoru