Perseverance bude hledat na Marsu život (Aktualizováno)

Na Mars se dnes úspěšně vydal největší automatický vědecký rover, který dosud sestavil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Z Mysu Canaveral ho má vynést do vesmíru raketa Atlas V. Robotické vozítko Perseverance (Vytrvalost), jež má v plánu přistát 18. února 2021, má hledat známky možného minulého života, ale také vyzkoušet nové technologie pro případné budoucí lidské průzkumné výpravy na tuto planetu.

Šestikolový rover Perseverance je podle NASA její zatím největší a nejsofistikovanější vozítko pro průzkum Marsu. Je vybaveno několika přístroji, senzory a kamerovými systémy, jimiž lze na dálku analyzovat povrch planety. Váží asi 1025 kilogramů a je zhruba tři metry dlouhý, 2,7 metru široký a 2,2 metru vysoký. Jeho robotická paže je dlouhá 2,1 metru.

Perseverance má také shromažďovat vzorky tamních hornin a půdy, které by v budoucnu měly být přepraveny na Zemi. Má rovněž v tamních podmínkách ověřit technologii, jíž se dá z oxidu uhličitého získat kyslík.

Novinkou je malá robotická helikoptéra (dron) nazvaná Ingenuity (Důvtip), kterou chce NASA na Marsu otestovat a která je prvním vrtulníkem, jenž by měl vzlétnout v tamní řídké atmosféře. Robotický přístroj na solární pohon váží 1,8 kilogramu a rotor má průměr 120 centimetrů.

Cílem mise, plánované nejméně na jeden „marsovský rok“ (necelé dva pozemské roky), je hlavně pátrat po známkách možného minulého mikrobiálního života. Perseverance má přistát v oblasti Jezero, což je kráter, o němž se vědci domnívají, že byl zaplaven vodou.

(SCa, ilustrace: Twitter)

 

Přejít nahoru