Trpasličí planeta Ceres je „oceánský svět“ se slanou vodou hluboko pod zemí

Výzkum zveřejněný v pondělí na základě údajů získaných kosmickou lodí Dawn NASA, která v roce 2018 přeletěla nad povrchem téměř 35 km, poskytuje nové porozumění objektu Ceres, včetně důkazů naznačujících, že geologicky aktivní zůstává při kryokoncanismu – sopky, kde uniká zledovatělý materiál.

Nálezy potvrzují přítomnost podpovrchové nádrže solanky – vody obohacené solí – zbytky obrovského podpovrchového oceánu, který postupně mrzl. Píše portál MSN.

“Tím se ohledně Ceres povýší na status  oceánského světa “, přičemž poznamenává, že tato kategorie nevyžaduje, aby byl oceán globální,” uvedl planetární vědec a hlavní vyšetřovatel Dawn Carol Raymond. “V případě Cerese víme, že nádrž na kapaliny je v regionálním měřítku, ale nemůžeme s jistotou říci, že je globální. Nejdůležitější je však to, že je kapalina ve velkém měřítku.”

Ceres má průměr asi 950 km. Vědci se zaměřili na kráter Occator o šířce 92 km, vytvořený nárazem asi před 22 miliony let na Ceresově severní polokouli. Má dvě světlé oblasti – solné kůrky zanechané kapalinou, která pronikla na povrch a odpařila se.

Tekutina, jak usoudili, vznikla v solném rezervoáru stovky mil (km) širokém číhajícím asi 40 km pod povrchem, s dopadem vytvářejícím zlomeniny, které umožňují slané vodě uniknout.

Přejít nahoru