Ázerbájdžánská armáda zničila arménské S-300, napříč humanitárního příměří + VIDEO

Příměří začalo v oblasti Náhorního Karabachu 10. října ve 12:00 místního času. Dohodu o příměří dosáhly ázerbájdžánské a arménské strany po dlouhých rozhovorech v Moskvě před dnem. Rusko hrálo klíčovou roli při nutení stran, aby učinily kroky směrem k deeskalaci.

Navzdory tomu zůstala situace na zemi velmi napjatá. Téměř okamžitě po zahájení režimu příměří se strany současně navzájem obviňovaly z porušování příměří a ostřelování civilních a vojenských cílů a tato tvrzení opakovala 11. října a 12. října. Píše portál Zerohedge.

Arménie a Ázerbajdžán mezitím vydaly novou várku čerstvých a několik dní starých záběrů, na nichž si navzájem ukazují oběti a dělají hlasitá prohlášení. Proazerbajdžánské zdroje zejména tvrdily, že v Karabachu byly zničeny nejméně dva další arménské systémy S-300. Zveřejněná videa doprovázející tato tvrzení zahrnují okamžiky údajného zničení radarů 35D6 (ST-68U) a odpalovače raket S-300 arménské armády s izraelskou IAI Harop, která se potuluje po munici poblíž vesnice Khojaly v okrese Khojaly a vesnice Qubadlı v okrese Kashatagh.

35D6 je trojrozměrný radarový systém leteckého dohledu nesený vozidlem. Rozsah primárních funkcí radaru zahrnuje detekci nízko letících cílů chráněných aktivními nebo pasivními rušicími obrazovkami a také výkon řízení letového provozu. Lze jej provozovat jako samostatnou instalaci i jako součást systému protivzdušné obrany S-300. Pokud to však byly baterie S-300, jak tvrdí ázerbájdžánské zdroje, stále není jasné, co tyto systémy protivzdušné obrany na velké vzdálenosti dělaly tak blízko frontové linie.

Přejít nahoru