Dajte si pozor na podvodné maily s logom Slovenskej pošty

Aj vám prišiel mail s oznamom o príchode balíku, za ktorého doručenie musíte zaplatiť? Tak sa majte na pozore. Ide o podvod.

Ako píše v tlačovom stanovisku Slovenská pošta, odosielateľ týchto mailov používa zdeformované logo Slovenskej pošty a od adresátov pýta poplatok za doručenie zásielky. Ich odosielateľom ale v skutočnosti nie je Slovenská pošta, a preto by ste nemali na takéto maily reagovať. Ide o podvod, kde je zneužité meno Slovenskej pošty, preto sa Slovenská pošta obrátila na orgány činné v trestnom konaní.

Že ide o podvod možno podľa Slovenskej pošty rozpoznať podľa viacerých faktorov:

  • Slovenská pošta nikdy nepýta prostredníctvom e-mailov peniaze. Za zásielku zaplatí klient buď pri objednávaní tovaru, teda priamo eshopu, alebo na dobierku, teda pri prevzatí zásielky – a to hotovosťou alebo kartou. Adresát zaplatíza zásielku kuriérovi, pri priehradke na pobočke alebo v BalíkoBOXe.
  • Slovenská pošta uvádza vo svojich e-mailoch ako trackovacie číslo podacie číslo zásielky, ktoré pozostáva z prefixu (2 písmena), 9 čísel a sufixu (2 písmená na konci, ktoré označujú kód krajiny) Príklad: EB 101809415 SK
  • V prípade, ak adresát dostane mail, odporúčame vždy kontrolovať aj odosielaciu adresu a aby na podozrivé e-maily nereagoval, obzvlášť, ak od neho žiadajú peniaze.

V prípade, že zákazník na tieto podvodné maily už zareagoval a uhradil požadovanú sumu, čím mu bola spôsobená škoda, Slovenská pošta odporúča sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

(SCa)

Přejít nahoru