Matovičova vláda nezákonne a protiústavne obmedzuje osobnú slobodu Slovákov. Myslí si to Progresívne Slovensko

V praxi to znamená zásadné obmedzenie možnosti žiadať si náhradu ušlého zisku pre dotknutých podnikateľov. Uviedla to vo svojom stanovisku mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS).

“Navrhnuté opatrenie je šialené a absolútne bezprecedentné, špeciálne dnes, keď vláda prakticky zatvára tisíce prevádzok a nemá pre ne pripravené takmer žiadne kompenzačné nástroje,” uviedla predsedníčka PS Irena Bihariová.

Navrhované opatrenia podľa progresívcov zasahujú do práva na podnikanie a na užívanie majetku ľudí. “Ak bude táto novela prijatá, vláda sa úplne zbaví zodpovednosti a nikto sa nebude môcť domáhať náhrady škody. Navyše novela dáva Úradu verejného zdravotníctva SR takmer neobmedzené právomoci vydávať akékoľvek zákazy a nariaďovať povinnosti,” dodala advokátka a členka predsedníctva PS Lucia Plaváková.

Už opatrenia z prvej vlny boli podľa nej zjavne prijaté v rozpore so zákonom. Poznamenala, že štát zavrel tisícky ľudí do štátnej karantény, ktorou “nezákonne a protiústavne obmedzil ich osobnú slobodu”. “Zdravie ľudí je dôležité a v situácii pandémie musí vláda pristúpiť aj k obmedzeniam. Nemôže však ísť proti právam občanov a demontovať právny štát. To by sa nám mohlo veľmi rýchlo kruto vypomstiť,” dodala Plaváková.

(SCa)

Přejít nahoru