Velká pyramida v Egyptě: „Chyba“ ve starověkém pomníku odhalila „pozoruhodné“ tajemství dělníků + VIDEO

Jako jediný ze sedmi divů starověkého světa, který je stále do značné míry neporušený a odhaduje se, že váží přibližně šest milionů tun, z použitých 2,3 milionů bloků vápence a žuly, některé váží až 80 tun. O konstrukčních technikách Velké pyramidy existují různé teorie, ale většina přijímaných hypotéz je založena na myšlence, že byla postavena přesunem obrovských kamenů z lomu a jejich přetažením a zvednutím na místo.

Když byla práce dokončena, pyramida byla zapouzdřena do bílého vápence, který byl v následujících letech odstraněn a pravděpodobně bude použit pro jiné projekty. Píše portál Express.co.uk.

Ale když vědci z USA se sídlem v Glen Dash Research Foundation a Ancient Egypt Research Associates (AERA) studovali, jak by vypadala původní struktura, zjistili „chybu“ v práci.

Šéf nadace Glen Dash řekl: „Většina těchto obkladových kamenů byla před staletími odstraněna kvůli stavebnímu materiálu, takže pyramida zůstala tak, jak ji vidíme dnes, bez většiny původního pláště.“

Tým identifikoval 84 bodů na pyramidě, kde byly pravděpodobně umístěny vnější kameny, hledáním značek na zbývající struktuře.

Zjistili, že tři strany pyramidy byly kdysi mezi 230 295 metry a 230 373 metry, ale západní strana byla mezi 230 378 metry a 230 436 metry – to znamená, že byla vzdálená asi 14,1 cm.

To vedlo tým k teorii, že „základna není úplně čtvercová“, ale navzdory tomu byli stále zmateni tím, jak se starověcí dělníci dostali tak blízko k dokonalosti.

Pan Dash, který zemřel v roce 2019, dodal: „Data ukazují, že Egypťané měli na svou dobu docela pozoruhodné dovednosti.”

Přejít nahoru