Itálie změkčuje tvrdá migrační pravidla prosazovaná Salvinim

Takzvané „bezpečnostní dekrety“, které v letech 2018 a 2019 vedl bývalý ministr vnitra a krajně pravicový vůdce Matteo Salvini, byly pozměněny vládním nařízením, které vláda schválila pozdě v pondělí.

Záchranné čluny, které při výkonu své činnosti poruší oficiální rozkazy, nyní podle dekretu budou čelit lehčím pokutám až do výše 59 000 USD, ve srovnání s 1,18 mil. USD dříve.

Pokuty pro záchranné charitativní organizace, které provádějí neoprávněný vstup do italských teritoriálních vod, se nepoužijí, pokud charitativní plavidla spolupracují s jejich státem vlajky a námořními úřady, koordinují pátrací a záchranné operace a dodržují jejich pokyny, uvedla vláda. Píše portál Aljazeera.

Migranti a uprchlíci nebudou mezitím vyhoštěni, pokud jim „hrozí, že budou vystaveni mučení nebo nelidskému zacházení“ doma, a to podle nových pravidel, která také usnadňují těm, kteří jsou držiteli zvláštního povolení k pobytu, získání pravidelného pracovního víza.

“Dekrety propagandy / Salviniho už neexistují,” tweetoval Nicola Zingaretti, vůdce Demokratické strany (PD), která je v koaliční vládě s populistickým Hnutím pěti hvězd. “Chceme humánnější a bezpečnější Itálii.”

Vyhláška byla přijata pozdě v pondělí navzdory odporu některých politiků Hnutí pěti hvězdiček, kteří nebyli ochotni zmírnit pravidla schválená v rámci jejich bývalé koalice se Salviniho protiimigrantskou stranou Liga.

Přejít nahoru