Preteky na nočnej oblohe

Pri ceste z práce alebo večernej prechádzke si nezabudnite pozrieť úchvatné divadlo, ktoré nám v hlavnej úlohe predvedú Jupiter i Saturn.Ten prvý je od Slnka vzdialený 5,2 astronomických jednotiek (teda 5,2-krát ďalej ako Zem od Slnka) a obehne okolo Slnka raz za 11,9 roka. Saturn vo vzdialenosti 9,5 astronomických jednotiek iba raz za 29,5 roka.

Obidve planéty sú voľne viditeľné v týchto dňoch na večernej oblohe a to nízko nad juhozápadným obzorom. Je ich možné vidieť večer po západe Slnka na hranici súhvezdí Strelca a Kozorožca, pričom obe planéty sa pohybujú na oblohe doľava, Jupiter je však rýchlejší ako Saturn.

Stačí ich pravidelne každý večer sledovať a prídete na to, že vzdialenosť medzi nimi sa zmenšuje. Ich najväčšie priblíženie (konjunkcia) pritom nastane 21. decembra bezprostredne po západe Slnka, keď budú na oblohe vzdialené len šesť uhlových minút. Takéto konjunkcie Jupitera a Saturna sa opakujú približne po 20 rokoch a aj preto sú nevídaným divadlom.

Tohtoročná takto tesná konjunkcia je však aj podľa astronómov vzácny jav. Posledné takéto tesné priblíženie týchto dvoch planét nastalo v roku 1623 a znovu sa vyskytne až v roku 2080. Po 21. decembri si planéty pozície vymenia, Jupiter bude vľavo a Saturn stále ďalej vpravo.

(SCa, il.foto: wikipedia.org)

Přejít nahoru