Zajímavosti o prezidentce, které mohou i překvapit

Blízky vzťah má prezidentka ku včelám, ktoré sú podľa nej symbolom toho, ako je v prírode všetko prepojené. “Pokiaľ nebudú včely, nebudú stromy, nebudú kvety a nebudeme ani my, preto je dôležité včely chrániť a dávať im priestor na existenciu,“ vysvetlila ich význam.

V spolupráci s občianskym združením Živica bol v Prezidentskej záhrade vytvorený priestor na včelie úle. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť myšlienku, že tieto opeľovače nemusia patriť len na vidiek, ale i do mesta. Včelie úle sú súčasťou aktivít k „zelenšej“ kancelárii. Med od včiel by sa mal neskôr stať napríklad vianočným darčekom prezidentskej kancelárie a v záhrade by mali časom pribudnúť aj hmyzie domčeky.

Ako hlava štátu nemá Zuzana Čaputová mnoho príležitostí na voľnočasové aktivity. Obmedzené sú aj jej možnosti spontánneho vycestovania, pretože každá jej cesta musí byť dopredu nahlásená a spojená s bezpečnostnými opatreniami.

Pre refresher.sk ďalej prezradila, že veľmi rada pláva. Super sú pre ňu aj prechádzky a podobné aktivity, ktoré sa dajú robiť v lete, ktoré však z pochopiteľných dôvodov v poslednom čase zanedbala. „Teším sa, že sa k tomu vrátim, je to nevyhnutná kompenzácia tej záťaže, ktorá je prirodzene v práci.“ Plávanie je pre ňu spojené aj s detstvom. Najlepšie by sa to, vraj, dalo pochopiť, keby ju niekto vo vode nafilmoval. V mori alebo jazere sa rada potápa či šnorchluje.

Reportéri portálu refresher.sk prezidentke počas svoje návštevy dokonca pustili skladbu Peroxid 3 od slovenského rapera Pil C. Vo svojich textoch kritizuje politický systém a tento track má na YouTube už cez milión prehratí. Po vyzvaní na vyslovenie názoru sa prezidentka k nemu vyjadrila diplomaticky, uvedomuje si však, že rap ako kritika spoločnosti funguje aj na Slovensku.

Zuzana Čaputová v hudbe osobne najviac preferuje klasiku a jazz. Vďaka svojim dcéram, s ktorými má skôr kamarátsky vzťah, však má možnosť orientovať sa aj v tom, čo zaujíma i mladých ľudí. Obe jej dievčatá počúvajú modernú rapovú hudbu, najmä od zahraničných interpretov.

Více na hlavnydennik.sk

Přejít nahoru