Ze zemí s variantami covidu se do Německa již nedostanete

Cestující z Portugalska, Irska nebo Velké Británie, Brazílie a Juhoafrické republiky se od soboty přinejmenším do 17. února nedostanou do Německa. Od neděle to začne platit i pro africké Lesotho se Svazijskem.

Rozhodnutí německé vlády o zákazu vstupu z oblastí s výskytem nakažlivějších variant koronaviru potvrdilo agentuře DPA ministerstvo vnitra.

Opatření zakazuje leteckým, železničním, autobusovým a lodním společnostem dopravovat od soboty do Německa osoby z oblastí s výskytem nebezpečnějších variant koronaviru. Výjimky budou mít nákladní doprava, lidé žijící v Německu, zdravotní personál, ambulantní lety, převoz orgánů k transplantaci či cesty z nezbytných humanitárních důvodů. Opatření se nebude vztahovat ani na tranzitní cestující a na posádky letadel a lodí.

České republiky, kterou Německo kvůli vysoké míře infekce hodnotí jako epidemicky vysoce rizikovou zemí, se nové omezení netýká. Pro cesty z Česka do Německa tak nadále platí povinnost koronavirového testu ještě před překročením hranic a poté nástup do desetidenní karantény, kterou je možné po pěti dnech ukončit dalším testem. Výjimku z karantény mají čeští pendleři, kteří se v Bavorsku musí každých 48 hodin nechat testovat. V Sasku přeshraničním pracovníkům postačují dva testy týdně.

(SCa)

Přejít nahoru