506 nelegálních migrantů se na Nový rok pokouší vstoupit do Maďarska. „Budeme se i nadále bránit proti nelegální migraci jak na jižní hranici, tak v Bruselu,“ uvedl Szijjártó.

Týden před Vánocemi od 14. do 20. prosince vykázal největší počet zjištěných pokusů o nelegální přechod, zejména na srbské hranici na jihu a rumunské na východě. Během tohoto týdne policie a pohraniční stráže zmařily 1326 pokusů o přechod a odvedly dalších 1490 lidí zpět do země, odkud přišli, čímž se celkový počet zvýšil na 2816, v porovnání s průměrem kolem 800 za týden během celého roku a minimem jen tři pokusy a 23 zadržených narušitelů ve třetím dubnovém měsíci, během prudkého uzavření během první vlny pandemie koronavirů.

V prvních minutách středy zadrželi policisté minivan v obci Nyírmihálydi poblíž rumunských hranic, který řídil 29letý rumunský státní příslušník se 16 nelegálními vstupujícími. Všichni tvrdili, že jsou Syřané, ale neměli žádné dokumenty, které by to podporovaly. Přistěhovalci byli zadrženi až do vyšetřování, zatímco řidič bude obviněn z pašování lidí a bude jim uložen trest až na pět let nebo dokonce na osm let vzhledem k přitěžujícím okolnostem, jako je spáchání v rámci činnosti organizovaného zločinu. Píše portál RMX.

V pondělí maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó uvedl, že pandemie a migrace budou největšími výzvami roku.

„Budeme se i nadále bránit proti nelegální migraci jak na jižní hranici, tak v Bruselu,“ uvedl Szijjártó.

Přejít nahoru