Katastrofa EU, protože německý dokument uvádí PĚT zemí, které budou následovat Británii mimo blok

Itálie má ze čtyř největších evropských ekonomik nejnižší podporu EU.

Nedávný průzkum Euronews zjistil, že 45 procent respondentů je za to, aby Itálie opustila EU, pokud bude Brexit úspěšný.

Další byla Francie s 38 procenty, následovaná Španělskem s 37 procenty a Německem s 30 procenty. Píše portál Express.co.uk.

Mezitím při letním zahájení politické strany Italexit slíbil Gianluigi Paragone osvobodit Itálii „z klece Evropské unie a jednotné měny“.

To však není novinka pro evropské úředníky, kteří jen několik dní poté, co Británie hlasovala pro odchod, již pojmenovali pět zemí, které s největší pravděpodobností budou následovat.

Varování zaznělo v dokumentu, který obdrželi německá média, když se v červnu 2016 v Berlíně setkali ministři zahraničí šesti zakládajících členských států EU, aby diskutovali o tom, jak podpořit churavějící evropský projekt.

Německo se obávalo, že by se Francie, Nizozemsko, Rakousko, Finsko a Maďarsko mohly po brexitu snažit opustit blok, uvedl německý deník Die Welt s odvoláním na strategický dokument ministerstva financí.

Dokument doporučil Německu, aby v koordinaci s EU nabídlo Británii „konstruktivní jednání o ukončení“, jejímž cílem je učinit ze Spojeného království „přidruženou partnerskou zemi“.

Ministři zahraničí Francie, Německa, Itálie, Belgie, Nizozemska a Lucemburska připustili, že musí „najít lepší způsoby řešení různých úrovní“ závazku k užší evropské jednotě.

Uvedli ve svém prohlášení: „Jsme si vědomi, že nespokojenost s fungováním EU, jak je dnes, se projevuje v částech našich společností.

„Bereme to velmi vážně a jsme odhodláni zajistit, aby EU fungovala lépe pro všechny naše občany.“

Přejít nahoru