Země se loni točila rychleji než kdykoli jindy za posledních 50 let

To není nijak zvlášť alarmující – rotace planety se neustále mírně mění, a to díky změnám atmosférického tlaku, větru, oceánských proudů a pohybu jádra.

Ale je to nepohodlné pro mezinárodní časoměřiče, kteří používají ultra přesné atomové hodiny k měření Koordinovaného světového času (UTC), kterým si každý nastavuje své hodiny. Když se astronomický čas, nastavený v čase, který trvá Zemi k provedení jedné úplné rotace, odchýlí od UTC o více než 0,4 sekundy, UTC získá úpravu.

Až dosud tyto úpravy spočívaly v přidání „přestupné sekundy“ do roku na konci června nebo prosince, čímž se astronomický čas a atomový čas vrátily do souladu.

Tyto přestupné sekundy byly vyřešeny, protože celkový trend rotace Země se zpomaluje od začátku přesného satelitního měření koncem šedesátých a začátku sedmdesátých let.

Podle Národního institutu pro standardy a technologie (NIST) přidali vědci od roku 1972 v průměru každý rok a půl přestupné sekundy. Poslední přírůstek přišel v roce 2016, kdy na Silvestra ve 23 hodin, 59 minut a 59 sekund byla přidána další „přestupná sekunda“.

„Je docela možné, že bude zapotřebí negativní skokové sekundy, pokud se rychlost rotace Země bude dále zvyšovat, ale je příliš brzy na to, abychom řekli, zda k tomu pravděpodobně dojde,“ řekl pro The Telegraph fyzik Peter Whibberley z Národní fyzikální laboratoře ve Velké Británii.

„Probíhají také mezinárodní diskuse o budoucnosti přestupných sekund a je také možné, že potřeba negativní přestupné sekundy může posunout rozhodnutí směrem k ukončení přestupných sekund navždy.“ Píše ScienceAlert.

Rok 2020 byl astronomicky už rychlejší než obvykle (narážky úlevy). Podle času a data Země překonala předchozí rekord v nejkratším astronomickém dni, který byl stanoven v roce 2005, 28krát.

Přejít nahoru