Magda Vášáryová o hulvátstve v politike i potrebe migrantov pre náš hospodársky rast

Slovenská herečka a politička sa v úvode rozhovoru vyjadrila k nedávnym českým voľbám:

„Žiaden šok to nebol. Predvolebné prieskumy napovedali, že Andrej Babiš mieri za suverénnym víťazstvom a že sa do Snemovne môže dostať veľa nových strán. Sú, ale príliš malé. Ukazuje to zmätok a nerozhodnosť v hlavách českých voličov,“ myslí si Vašáryová.

Magda Vášáryova tiež skritizovala Čechov, že podľahli „populistom“:

„Je na zamyslenie, že víťazia tí, čo kričia, že doteraz bolo všetko zlé, alebo že je potrebné začať od začiatku. Prevláda hnev, namiesto racionálneho uvažovania o budúcnosti sa rozhodujete emocionálne. Na to sme u Čechov neboli zvyknutí. Pravda ale je, že populistom sa teraz darí v celej Európe.“

Vášáryová sa tiež pustila do porovnania víťaza českých volieb Andreja Babiša s bývalým slovenským premiérom Vladimírom Mečiarom:

„Keď u nás drvivo víťazil Mečiar, bola úplne iná situácia. Bolo to krátko po rozdelení Československa, neboli sme v Európskej únii ani v NATO, ekonomicky sme na tom neboli vôbec dobre. Vy sa teraz máte skvele, a namiesto toho, aby ste sa snažili mať v Európe pevnejšie postavenie, idete opačnou cestou.“

„Mečiar bol odnikiaľ. Nevedel žiadny jazyk, nevedel, ako vyzerá svet okolo. Navyše bol podľa mňa psychicky chorý. Andrej Babiš je vzdelaný synáčik vysoko postaveného človeka, žil v zahraničí, vie jazyky. S Mečiarom nemá nič spoločné. Maximálne to, že obaja chcú mať po svojom boku mladú atraktívnu blondínku.“

A čo napríklad hulvátský spôsob, akým sa obaja v politike prezentujú? … pýta sa časopis Finmag:

„Myslím, že to je skôr otázka na voličov. Keby Babiš vedel, že sa to ľuďom nepáči a že kvôli tomu dostane päť percent, správal by sa inak. O tom nepochybujte. Niekomu skrátka hulvátstvo imponuje, pretože sa doma chová k manželke a deťom rovnako.

V niečom by som ale predsa len podobnosť medzi mečiarizmom a úspechom ÁNO v politike našla. Výsledky týchto volieb nie sú na štyri roky. Život v Česku to ovplyvní na oveľa dlhšiu dobu. Mečiar si už dávno sedí sám pri ohníčku na záhrade a opeká slaninu, ale s tým, čo v politike zapríčinil on a jeho hnutie, sa vyrovnávame dodnes. Obávam sa, že u vás to bude podobné.“

Následne prišla reč aj na tému migračnej politiky, kde v tlačenej verzii časopisu Finmag Magda Vášáryová nezostala svojej povesti nič dlžná. Migrantov by veľmi rada privítala:

„Bez imigrantov sa nám nepodarí v budúcnosti dosiahnuť hospodársky rast,“ odpovedala Vášáryová s dodatkom, že už teraz v Česku aj na Slovensku chýbajú desaťtisíce pracovníkov.

Podľa Vášáryovej má problém s demografickým vývojom aj Nemecko, kde do roku 2050 bude potrebných 4,5 milióna nových pracovníkov. Slovenská diplomatka tvrdí, že aj mladí ľudia z našich krajín tam emigrujú čo ešte zhorší situáciu na Slovensku.

Magda Vášáryová pôsobila v rokoch 1990 – 1993 ako veľvyslankyňa Československej federatívnej republiky v Rakúsku. V rokoch 2000 – 2005 pôsobila opäť ako veľvyslankyňa v Poľsku. Od februára 2005 zastávala funkciu štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí SR. V roku 2005 vstúpila do SDKÚ. Následne v roku 2013 z tejto strany vystúpila.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru