Jihoafričtí vědci, kteří objevili novou variantu Covid-19, sdílejí to, co vědí

Otázka: Jaká je věda za hledáním?

Odpověď: Viry se klasicky mění postupně, kousek po kousku. Změněný virus se nazývá „varianta“ původního viru; základní jádro viru zůstává stejné. Píše portál Herald.co

Změny v genetickém kódu viru se nazývají mutace. Nová varianta s názvem 501Y.V2 získala 23 mutací ve srovnání s původním virem SARS-CoV-2. Důležité je, že dvacet mutací způsobuje změny aminokyselin a osm se nachází v špičkovém proteinu SARS-CoV-2.

Pokud jsou mutace nebo genetické změny prospěšné pro virus, přetrvávají. Změny mohou umožnit, aby virus přežil lépe nebo byl přenesen efektivněji.

Víme, že podobné varianty s mnoha mutacemi se objevily nezávisle i ve Velké Británii a Brazílii. Jihoafrická republika má obzvláště dobrou výzkumnou kapacitu k vyzvednutí variant a týmy výzkumníků se aktivně hledaly.

Konsorcium NGS-SA dále následovalo doporučení klinického personálu v soukromé nemocnici v zátoce Nelson Mandela v provincii Východní Kapsko. Kliničtí lékaři zaznamenali neobvykle vysoký počet případů Covid-19. To možná vysvětluje, proč byla tato varianta tak rychle uchopena.

Otázka: Proč je tato varianta znepokojující?

Odpověď: Znepokojuje se, že 501Y.V2 se může mezi lidmi šířit mnohem efektivněji, ve srovnání s jinými variantami SARS-CoV-2.

Mutace 501Y.V2 zahrnovaly změny v části viru známé jako spike protein. Tento protein s virovými špičkami se připojí k lidské buňce prostřednictvím „receptoru“, aby získal vstup do buněk: takto začíná infekce. Virus se poté začne množit uvnitř buněk. Nakonec se uvolní buňkami a může pokračovat v infikování více buněk.

Změny špičkového proteinu 501Y.V2 pravděpodobně zvýší jeho vazbu na receptory lidských buněk, což umožní snadnější infekci a lepší replikaci v hostiteli. To může mít za následek větší množství viru u infikované osoby, která pak může snadno infikovat další lidi. Konečným výsledkem by mohlo být rychlejší šíření mezi lidmi.

Vědci zjistili, že 501Y.V2 se rychle stal „dominantním“ mezi mnoha variantami, které kolují v jihoafrické populaci. To silně naznačuje, že nové mutace této varianty nabízejí výhodu přenosu. V některých oblastech Jižní Afriky je nyní více než 80 procent virů izolovaných od infikovaných lidí 501Y.V2.

To pravděpodobně znamená, že většina lidí, kteří jsou nyní infikováni, má koronavirus, který je snáze přenosný.

Nové varianty identifikované ve Velké Británii a Brazílii mají mnoho podobných mutací a potenciálně podobné výsledky. Výzkum potvrdil větší přenositelnost ve Velké Británii.

Nový výzkum z Jižní Afriky navíc ukazuje, že 501Y.V2 může uniknout protilátkám generovaným z předchozí infekce. To znamená, že protilátky od lidí, kteří byli infikováni předchozími variantami, nemusí fungovat stejně proti 501Y.V2.

Výzkumný tým použil krevní plazmu od pacientů, kteří měli Covid-19 v dřívějších nárazech, aby zjistili, zda protilátky v jejich krvi mohou neutralizovat nebo neúčinně 501Y.V2.

Zjistili, že protilátky těchto pacientů byly méně schopné neutralizovat 501Y.V2 ve srovnání s předchozími variantami Covid-19 v Jižní Africe. K neutralizaci 501Y.V2 v laboratorním prostředí bylo zapotřebí 6 až 200krát vyšší plazmatické koncentrace.

Mezitím výzkum z jiné skupiny v Jižní Africe dospěl k podobným závěrům. Tým testoval protilátkovou odpověď ze vzorků krevní plazmy od 44 lidí, kteří měli předchozí infekci dřívějšími variantami Covid-19. Zjistili, že téměř polovina testovaných plazmat nemohla neutralizovat 501Y.V2 – v laboratorním prostředí.

Přejít nahoru