OSN: Španělsko donutilo migrantku svléknout se a porušilo její práva

Španělsko porušilo práva nezletilé migrantky poté, co byla nucena svléknout se a podstoupit lékařské testy k určení jejího věku, uvádí Výbor OSN pro práva dítěte (CRC). Výbor citoval zprávu zveřejněnou minulý čtvrtek (25. února) španělskou nevládní organizací Fundación Raíces, která sledovala případ mladých lidí z Kamerunu.

Mladé migrantce bylo státním zástupcem nařízeno podstoupit lékařská vyšetření, včetně vyšetření jejích genitálií. Byla zbavena ochrany poskytované nezletilým, protože byla podle postupu prohlášena za dospělou. Píše portál Infomigrants.

Postupy, které následně nařídil státní zástupce, včetně toho, že se dívka svlékla, aby „prohlédla její prsa a genitálie“, vyvolala pochybnosti o jejím prohlášení, že byla nezletilá.

Prokurátor ji proto prohlásil za plnoletou a připravil ji o ochranu vyhrazenou pro nezletilé do 18 let. Dva roky po jejím příjezdu OSN podle Fundación Raíces požádala OSN o opětovné umístění Arcange do péče hostitelského centra pro nezletilé .

Na konci roku 2019 Španělsko uznalo její status uprchlíka.

Výbor OSN pro práva dítěte uvedl, že Španělsko porušilo práva mládeže, zejména proto, že postup při určování jejího věku představoval „nezákonný zásah do jejího soukromého života jako oběti sexuálního násilí“.

Přejít nahoru