Milan Lasica: K ruské vakcíně mám přirozenou nedůvěru. Nejsem přívržencem sovětského zboží. Lidé se mají dobře a jsou nespokojeni. Demokracie? Ano, ale některé názory jsou nepřípustné

Lasicu neopúsťa humor
Milana Lasicu neopúšťa humor ani pri súčasnej koronavírusovej kríze. Tvrdí dokonca, že robiť si srandu zo súčasného obdobia je priam potrebné, aby z ľudí opadla panika.

 

Dal sa zaočkovať západnou vakcínou
Herec Lasica je tiež silným zástancom očkovania proti koronavírusu. Pochválil sa, že prvú dávku vakcíny už má v sebe: „Ja som sa dal očkovať. Som prvýkrát a už mám termín na druhé očkovanie,“ povedal v rozhovore pre portál Startitup.

 

Ruskej vakcíne nedôveruje
Keď však prišla reč na ruskú vakcínu Sputnik V, Lasica už nebol taký optimista: “ K ruskej vakcíne mám takú prirodzenú nedôveru. Pretože my, ktorí sme prežili 40 rokov v komunizme pod záštitou Sovietského zväzu, nie sme veľkí prívrženci sovietskeho tovaru.“

S Európskou úniou na večné časy…
Herec síce priznal, že v minulosti s ruskými vakcínami nebol problém, no predsa len by radšej počkal na to, ako „rozhodne Európska únia.“

 

Podľa Lasicu je Rusko hrozba
Nie je to prvýkrát, čo prejavil svoj negatívny vzťah k Rusku. Lasica napríklad v roku 2016 vyhlásil, že by sme sa nemali obávať migrantov ale skôr Ruska: Videli sme, s akou ľahkosťou získali Krym, a tak je jasné, že opatrnosti nie je nazvyš,“ vyhlásil Lasica a dodal: „Rusi budú najskôr stále skúšať, čo si môžu dovoliť, a ako obvykle, označia každého, kto s ich politikou nesúhlasí, za fašistu.“ Viac sa dočítate TU.

 

Lasicova manželka chce na Slovensku migrantov
Podobné rusofóbne názory má taktiež Lasicova manželka Magda Vašáryová (bývalá herečka a politička), ktorá tvrdí, že Rusko ovplyvňuje voľby v rôznych krajinách po celom svete. Zároveň v minulosti kritizovala slovenských politikov, ktorí odmietali vziať na Slovensko migrantov.

„Bez imigrantov sa nám nepodarí v budúcnosti dosiahnuť hospodársky rast,“ povedala predčasom Vášáryová s dodatkom, že už teraz v Česku aj na Slovensku chýbajú desaťtisíce pracovníkov.

 

Herec nezávidí politikom: „Sú v ťažkej situácii“
Milan Lasica je zdá sa aj zástancom súčasnej vlády Igora Matoviča. Na otázku, ako si podľa neho počíňajú politici odpovedal, že to majú veľmi ťažké: „Je ľahké kritizovať našich politikov, že nezvládajú situáciu, ale ja by som si to veľmi netrúfal, pretože keď si predstavím, že by som bol na ich mieste, tak neviem, ako by som to zvládal. V takej situácii sme ešte neboli, tak to nemôžem porovnávať. Takže vlastne politikom nezávidím.“

 

Ľudia sa majú dobre a ešte nadávajú
Podľa Lasicu sa ľudia majú relatívne dobre, no nevážia si to: „Čím sa ľudia majú lepšie tým viac nadávajú. Tým viac sú nespokojní. Tým viac sú zhýčkaní,“ dodal s tým, že možno práve koronavírusová pandémia privedie ľudí k triezvejšiemu pohľadu na život.

Lasica sa dotkol aj internetu. Tvrdí, že na jednej strane je to skvelý vynález, no na druhej strane je to niečo hrozné. Nepáči sa mu, že sa internetom šíria hoaxy a dezinformácie.

Tým podľa neho veria okrem bežných aj vzdelaní ľudia. Preto si myslí, že vzdelanie by malo byť kvalitnejšie než doposiaľ.

 

Matoviča a spol za plagiátorstvo nekritizuje: „Pozrime sa skôr na tých, ktorí tie diplomy udeľovali“
Lasica však na plagiátorské kauzy slovenských popredných politikov nie je až tak prísny. Na otázku, či by politici ako Matovič, Kollár a Gröhling mali za svoje plagiatorské kauzy odstúpiť, odpovedal takto:

„Kto by nevyužil príležitosť, keď je to možné. Odpísať diplomovku a dostať diplom. Ja si myslím, že by sa mali pozrieť na tých, ktorí tie diplomy udeľovali.“

 

Demokracia? Áno, ale niektoré názory sú neprípustné
Na záver sa Lasica venoval demokracii a slobode slova. Tvrdí, že v demokratickej spoločnosti by mala existovať kultivovaná debata a ľudia môžu mať rozdielne názory. No aj tu by mali byť podľa neho isté mantinely, za ktoré by ľudia už nemali ísť:

„My by sme sa mali usilovať nejakým spôsobom sa v tom zorientovať a správať sa tak, ako sa majú správať kultivovaní ľudia a svoje názory uplatňovať, ale nečakať, že niekto kto stojí vedľa nás musí mať taký istý názor ako my, lebo inak nie je hodnotný. Samozrejme, sú isté názory , ktoré sú neprípustné.“

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru