Houby v kuchyni mají všestranné využití

Houby v kuchyni se používají po staletí. Z jedlých druhů tuzemských či cizokrajných hub si lze připravit nespočet pokrmů. Můžete je nejen smažit, ale i grilovat, připravit si z nich polévku, omáčku nebo těstoviny. Na některých houbových jídlech si pochutnáte, i když se snažíte jíst lehce a zdravě.

Houby v kuchyni používejte jak čerstvé, tak sušené
O Češích se říká, že jsou národem houbařů a milují i houbová jídla. A proč ne? Houby jsou samy o sobě zdravé. Záleží totiž, jakým způsobem si je připravíte. Tyto lesní plody v čerstvém stavu obsahují až 95 procent vody. Dále v nich najdete vlákninu, vitaminy skupiny B, provitamin A a velmi cenný vitamin D.

V nižším množství houby obsahují také minerální látky. A to zejména draslík, vápník, fosfor, mangan, měď nebo sodík. Houby v kuchyni přitom můžete používat jak v čerstvém, tak v sušeném stavu. Pokud si houby nasušíte, jejich hmotnost se až desetinásobně sníží.

Zaměřte se na tuzemské i cizokrajné druhy hub
Jedinou negativní vlastností hub je, že jsou těžko stravitelné. Proto byste je měli při vaření používat s rozvahou. Co u nich ale dále oceníte? Mají velmi nízkou energetickou hodnotu, proto je využijete, pokud jíte lehce a zdravě nebo držíte redukční dietu. Houby v kuchyni představují také chutnou potravinu pro vegetariány a vegany.

Kromě českých druhů jedlých hub, jako jsou pravé hřiby, lišky, suchohřiby či žampiony, zkuste do svého jídelníčku zařadit také houby cizokrajné. Zaměřte se na takové druhy, které vašemu tělu přinesou výrazné zdravotní benefity. Vyzkoušejte například houževnatce jedlého neboli houbu Shiitake, která je díky vysokému podílu aminokyselin, vitamínů a minerálů označována královnou mezi houbami nebo dokonce elixírem života. Tuto houbu využije při přípravě jídel inspirovaných japonskou nebo čínskou kuchyní.

Tip:Velmi ceněná je také houba Reishi, která však není vhodná na klasické vaření. Konzumovat ji můžete například ve formě čajů nebo odvarů. Proč je Reishi tak oblíbená? Posiluje imunitní systém, má protinádorové vlastnosti, regeneruje játra a také má silný terapeutický účinek na neurodegenerativní poruchy, jako je Alzheimerova a Huntingtonova nemoc.

Jak využít houby v kuchyni? Vyzkoušejte dýňový krém s Shiitake nebo liškami
Houby v kuchyni se s oblibou přidávají především do polévek. Tradiční kulajdu s houbami nebo bramboračku s houbami jistě znáte. Už jste ale vyzkoušeli dýňový krém se sušenou houbou Shiitake? Pokud tuto houbu nemáte po ruce, můžete ji v receptu nahradit českým kuřátkem, neboli liškou obecnou.

Potřebujete:

1 dýni Hokaido
1 střední cibuli
100 gramů čerstvých lišek nebo 10 gramů sušené Shiitake, kterou přes noc namočte do vody
0,5 litru zeleninového vývaru
150 mililitrů sójové smetany
olivový olej
špetku muškátového oříšku
chilli papričku dle chuti
sůl a pepř dle chuti
Postup:

Dýni Hokaido oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Střední cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
Kostky dýně a pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji. Poté přidejte zeleninový vývar, pepř, sůl, muškátový oříšek a chilli papričku. Vařte do té doby, dokud dýně nezměkne.
Dýni spolu s dalšími surovinami rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Dýňový krém dochuťte sójovou smetanou a vařte dalších pět minut.
Na závěr do dýňového krému vmíchejte houbu Shiitake nebo lišky, které jste si na pánvi předem orestovali na olivovém oleji.
Tip:Nemáte zrovna po ruce čerstvé ani sušené houby? Žádný problém. Houby v kuchyni nahradíte i jinak. A to houbovým kořením, které obsahuje čistě přírodní složky a ve kterém nenajdete glutaman sodný.

Houby v kuchyni jako hlavní jídlo: Těstoviny s čerstvými hřiby
Houby v kuchyni využijete i při přípravě těstovin. Co říkáte třeba na penne s čerstvými hřiby?

Potřebujete:

250 gramů těstovin
500 gramů čerstvých, na drobno nakrájených pravých hřibů
50 mililitrů olivového oleje
sůl a pepř dle chuti
1 stroužek česnek
čerstvě nasekanou petrželku
Postup:

Na olivovém oleji nejprve orestuje rozdrcený stroužek česneku. Dále na něm osmahněte hřiby, které dochuťte solí a pepřem. Houbovou směs duste do měkka dalších deset minut,
Do dalšího hrnce dejte vařit těstoviny. Když budou al dente, zceďte je a smíchejte s houbami.

Penne s pravými hřiby dochuťte nasekanou petrželkou, případně je můžete bohatě posypat strouhaným veganským parmezánem.

zdroj: energiezivota.com

Přejít nahoru