Uvnitř „manických“ posledních dnů a veřejného „ponížení“ Anthonyho Bourdaina

Je to nepříjemný okamžik. Jen něco přes tři roky poté, co byl Bourdain nalezen mrtvý sebevraždou ve věku 61 let ve francouzském hotelovém pokoji jeho dobrým přítelem Ericem Ripertem, je k nám vrácen v komentáři. Ačkoli teď víme, že je jedinečně nespolehlivým vypravěčem. Píše portál NYpost.

“Tady je malé preventivní vypovídání pravdy,” pokračuje Bourdainovo děsivé vyprávění. “Neexistuje šťastný konec.”

Režisér filmu Morgan Neville („20 Feet From Stardom“, „Won’t You Be My Neighbor?“) Se vyhýbá Bourdainovu mládí a začíná v roce 1999, těsně před vydáním jeho průkopnického bestselleru „Kitchen Confidential“. Vzestup slávy šéfkuchaře je vylíčen jako meteorický a nakonec hluboce odcizený.

“Stalo se to přes noc,” říká Bourdain ve filmu. “Jednu minutu jsem byl kuchařem v restauraci, a ne nijak zvlášť skvělý … a další jsem byl autor.”

“Je to děsivé,” říká v dalším archivním záznamu. “Cokoli, co se stane za těmi [kuchyňskými] dveřmi, mám podezření.”

Producenti „Neznámých dílů“ Lydia Tenaglia a Christopher Collins poprvé spolupracovali s Bourdainem na rané cestovní show krátce po vydání knihy. Pamatují si, že zpočátku byl před kamerou na cestě do Japonska a Vietnamu extrémně trapný.

“Tony byl ve skutečnosti velmi plachý člověk,” říká Collins ve filmu.

V roce 2005 se Bourdain rozvedl se svou první manželkou, středoškolskou láskou Nancy Putkoski. Ripert ho nedlouho poté představil manažerovi restaurace Ottavii Busii a v roce 2007 se oba oženili a přivítali dceru Ariane.

Byl nadšený, že je otcem, a zpočátku se zdálo, že si užívá klidnějšího života jako rodinný muž, ale cesta lákala a v New Yorku ho zastavili fanoušci každé dvě minuty na ulici.

“Tony se stal opravdu slavným,” stěžuje si David Chang ve filmu a spolu s Bourdainem se vyjadřují nad tím, že se cítí izolovaní a vzdálení starým přátelům. “Byla to jen nepřetržitá nepřetržitá palba.”

Další přátelé a kolegové vzpomínají na Bourdaina, který říká, že začíná být agorafobický a jeho život je čím dál tím menší, protože nemůže být na veřejnosti.

Jeho manželství s Busií se rozpadlo uprostřed jeho téměř neustálého cestování a v roce 2016 se přátelsky rozešli, ačkoli jejich rozvod nebyl nikdy dokončen.

Krátce poté se setkal s italskou filmovou herečkou / režisérkou Asia Argento při natáčení filmu „Neznámé díly“ v Římě. Rychle si u Argenta vytvořil zamilovanost podobnou teenageru, přičemž přátelé ve filmu to přirovnali k závislosti a poznamenal, že ji označil za „šílenou italskou herečku“ a řekl, že věci skončí „velmi, velmi špatně“.

Scéna s filmu RoadRunner Filom o Anthony Bourdainovi foto Focus Features

“To, co se dělo v tom loňském roce, bylo velmi manické povahy,” říká Collins. “Výšky byly velmi, velmi vysoké a minima byly velmi ošklivé.”

Chang naštvaně a dychtivě vzpomíná, jak mu Bourdain řekl, že nikdy nebude dobrým otcem.

“Projektoval,” říká Chang, nyní milující rodič 2letého Huga, s dalším dítětem na cestě. “Zlomilo mu srdce, že nemohl být královským otcem, o kterém si myslel, že by mohl být, romantická verze otce.”

Poté, co řádný režisér Michael Steed onemocněl, nechal Bourdain v Hongkongu Argento režírovat „Parts Unknown“. Členové posádky veteránů se nad jejím přístupem naježili. Bourdain dokonce vystřelil svého dlouholetého kameramana Zacha Zamboniho, který získal Emmy, poté, co se střetl s Argentem, který není mezi těmi, s nimiž ve filmu vedli rozhovor.

“Cítil jsem se jako na konci, nehodlal jsem se s ním přiblížit tím, že jsem s ní mluvil, protože má svůj vlastní velmi jasný názor na věci,” řekl Neville. “V každém rozhovoru říká totéž.” (Argento prohlásil, že ona a Bourdain měli otevřený vztah.) Poznamenal také, že chce, aby film pojednával o Bourdainovi, nejen o jeho vztahu s Argentem, i když to stíní většinu závěrečné části.

Dny před Bourdainovou smrtí byl Argento vyfotografován s francouzským reportérem Hugem Clémentem. V dokumentu Steed vzpomíná na kontrolu Bourdaina poté, co se fotografie objevily v novinách, a hvězda mumlala „trochu uvážení krále“ v odkazu na to, že Argento je tak veřejný se svou nevěrou.

“Můj názor je, že to, s čím měl Tony nejtěžší čas, bylo ponížení,” řekl Neville. “Vzal se tak daleko na končetinu, aby se cítil tak veřejně jako chrobák.” To byla ta věc – ne zlomené srdce. Ponížení.”

Ale i když Argento ve filmu rozhodně nepůsobí dobře, Neville je opatrný, aby nedal najevo, že ji přímo obviňuje z Bourdainovy ​​sebevraždy. Jiní se domnívají, že Bourdain nikdy nepřekonal démony pod problémem heroinu v mládí.

Přejít nahoru