Top 5 nejlepších speciálních sil na světě. Ruský Spetsnaz, ale vítězem není!

Níže uvádíme naše hodnocení pěti nejlepších nejlepších speciálních dílů na světě.

5 – GIGN, Francie

Top 5 best special forces in the world - GIGN - FranceZdroj fotky: Wikipedia

Nejdůležitější složkou skupiny GIGN jsou zásahové síly, určené výhradně pro bojové a útočné operace.

Zahrnují zhruba 100 zaměstnanců. Během rozsáhlých speciálních operací, kdy je požadováno přilákat značný počet speciálních sil, mohou být k zásahovým silám přiděleni zaměstnanci jiných jednotek v souladu s příkazem velitele.

Zaměstnanci bojových sekcí neustále podporují a rozvíjejí své schopnosti, což jim umožňuje úspěšně fungovat samostatně nebo ve spolupráci s jinými jednotkami v mnoha krizových situacích. Útočné jednotky GIGN se zpravidla podílejí na protiteroristických opatřeních v letadlech, na vodních plavidlech, ve vlacích, když vstupují do prostor, kde jsou drženi rukojmí, a také na likvidaci teroristů v jaderných elektrárnách, v vězení.

Komanda jsou schopna účinně jednat v jakémkoli prostředí, a to nejen ve městě, ale také v lesnaté oblasti, v poušti, horách atd. Intervenční síly jsou navíc často přitahovány k zadržování ozbrojených zločinců. To vše vyžaduje vysoké individuální kvality od každého zaměstnance, stejně jako koordinovanou práci celé jednotky. Proto skupina věnuje velkou pozornost bojovým uměním, rozvoji dovedností v přesné střelbě, parašutismu, potápění, taktice invaze do budov a pronikání do různých místností atd.

4 – Navy SEALs, Spojené státy

Top 5 best special forces in the world - SEAL DEVGRU Team 6Zdroj fotky: Wikipedia

Americké speciální jednotky SEAL SEAL, dříve známé jako SEAL Team 6, také známé jako Navy SEAL, a dnes působící pod názvem DEVGRU SEAL, který je nejlépe známý pro odstranění Usámy bin Ládina, byly americkým vedením transformovány na nástroj globálního zabíjení s omezenou externí kontrolou.

Moderní jednotka SEAL DEVGRU má prakticky neomezené možnosti a prioritou jednotky byla implementace operačních preventivních útoků, speciální protiteroristické operace se zvýšeným významem a utajením, mise zamezující přijímání zbraní hromadného ničení teroristickými organizacemi, záchrana mise z vojenských a konfliktních zón a krizové situace objektů a lidí, které představují zvýšenou hodnotu a důležitost.

SEAL Team 6 / SEAL DEVGRU připravoval a prováděl smrtící operace v naprostém utajení na neúrodných územích Somálska. V rámci operací v Afghánistánu se jednotka zúčastnila nepřátelských akcí tak blízko, že se vrátili na základnu krví, která nebyla jejich vlastní. Při tajných náletech v temné noci se jejich preferované zbraně pohybovaly od jednotlivých karabin až po primitivní tomahawky.

3 – Shayetet 13, Izrael

Top 5 best special forces in the world - sheyetet 13 israelzdroj fotky: Wikipedia

Shayetet 13 – tajná jednotka izraelského námořnictva pro speciální operace. Přestože je připoután k námořnictvu, jedná se o poměrně univerzální jednotku širokého profilu schopnou provádět speciální úkoly na souši i ze vzduchu. Hlavním účelem jednotky je samozřejmě průzkum a sabotáž a speciální operace v nepřátelském týlu.

Přirozeně je moře dodnes tím nejlepším způsobem, jak tajně proniknout na nepřátelské území a stejným způsobem ústupu. Tato jednotka, stejně jako MATKAL, úzce spolupracuje s izraelskou vojenskou a zahraniční rozvědkou, většina operací je utajena.

Za nejvýznamnější operace Shayetet 13 za poslední roky lze bezpochyby považovat odposlech lodí se zbraněmi. Stovky tun různých zbraní od granátů po protilodní raketové systémy nedosáhly libanonských a palestinských cílů. V roce 2002 byla loď Karine A s velkou dávkou zbraní z Íránu do Gazy zachycena pět set kilometrů od izraelského pobřeží.

Z nákladních prostor v přístavu Eilat bylo vyloženo více než 50 tun kulometů, odstřelovacích pušek, minometů, ATGM a munice. Další byla série operací proti pašování zbraní z Íránu a podle nepotvrzených zpráv do Íránu. V roce 2000 bylo několik lodí zachyceno pod vlajkami různých zemí s nejrůznějšími zbraněmi, včetně raket, raket a minometů velkého kalibru.

2 – Spetsnaz, Rusko

Russian special forces will receive a new assault rifle dubbed “the silent death”Fotka: Wallpaper Access

Speciální síly ruské armády (mezirezortní nebo armádní speciální jednotky) jsou samostatné bojové jednotky speciálních služeb GRU, námořnictva a Ruska, včetně speciálních protiteroristických jednotek, které jsou součástí ozbrojených sil. Odvážní vojáci speciálních sil provádějí vojenské operace k zajmutí strategických nepřátelských pozemních cílů, provádění sabotážních aktivit za nepřátelskými liniemi a ničení gangů a teroristických skupin. Komanda jsou hlavní „páteří“ ruské armády, protože právě tito vojáci „se železnými nervy“ jsou pověřeni těmi nejsložitějšími a nejdůležitějšími úkoly.

Síly speciálních operací jsou nejelitnějšími jednotkami ozbrojených sil Ruské federace s nejtěžšími podmínkami pro vstup do služby a nejtěžším bojovým výcvikem.

Skládají se výhradně z profesionálních opravářů, rekrutovaných převážně z řad zvláštního zpravodajského ředitelství generálního štábu generálního štábu ruských ozbrojených sil, se kterým velení sdílí podobné funkce a úkoly-sabotáž, průzkumné operace, pult-sabotáž předmětů a důstojníků zvláštního významu.

Hlavní rozdíl je v tom, že velení rekrutuje již vysoce vycvičené bojovníky pro speciální operace a dále prohlubuje jejich výcvik a že velení je pod přímým velením náčelníka generálního štábu, zatímco brigády, pluky a jednotlivé oddíly speciálu GRU Síly jsou pod dvojitým velením. Hlavního zpravodajského ředitelství generálního štábu ozbrojených sil RF a na druhé straně vojenských újezdů oddělené armády a námořnictva.

1 – SAS, Spojené Království

Top 5 best special forces in the world - SAS United KingdomZdroj fotky: Wikipedia

SAS – Special Airborne Land Forces Service of the British Armed Forces Service of the SAS Emblem of the SAS Jako součást speciálních sil Velké Británie má speciální výsadková služba pozemních sil – SAS (SAS – Special Air Service) speciální místo.

Spolu s SBS (speciální lodní služba), jádrem britských speciálních sil, je SAS jednou z nejstarších a nejlépe vycvičených speciálních sil na světě.

Bohaté zkušenosti s protipartyzánskými a protiteroristickými operacemi nashromážděné speciální výsadkovou službou přinutily speciální síly různých států kopírovat taktiku CAC.

Mnoho slavných jednotek speciálních sil, zejména americké Zelené barety a Delta, v procesu formování aktivně přijaly zkušenosti SAS.

SAS je určen k provádění průzkumných a sabotážních a podvratných operací v týlu nepřítele. V době míru byl pověřen úkoly boje proti terorismu, osvobozování rukojmích, ochrany hodnostářů a zejména důležitých státních zařízení. Speciální jednotky SAS, vytvořené na základě legendární speciální výsadkové služby, která se ukázala být na okraji druhé světové války, jsou dnes právem považovány za jedny z nejlepších na světě. Kromě jednotek určených k akci ve vojenském prostředí má tato služba speciální protiteroristické týmy. Slogan jednotky „Kdo se odváží vyhrává“ je vyobrazen na erbu SAS.

Základem SAS jsou tři samostatné pluky, které jsou za války převedeny do operační podřízenosti velení britských ozbrojených sil. Jejich hlavní úkoly jsou:

identifikace vojenských zařízení za nepřátelskými liniemi (velitelství, velitelská stanoviště,

komunikační centra, přistávací plochy, sklady, útočná zařízení jaderných raket atd.) a předávání údajů o nich získaných zúčastněným stranám;

vedení zvláštních akcí za nepřátelskými liniemi s cílem zničit nebo zneškodnit identifikované

předměty, zajmout nebo odstranit prominentní vojenské a politické osobnosti nepřítele, zachytit dokumenty, vzorky vybavení a zbraní;

vedení letectví k útoku na identifikované objekty a průzkum výsledků těchto útoků;

organizace a výcvik povstaleckých jednotek na nepřátelském území.

Přejít nahoru