Ruské síly na ústupu z Kyjeva po úspěšných ukrajinských protiútocích, tvrdí britská rozvědka

Ruská armáda byla nucena ustoupit více než 35 kilometrů východně od Kyjeva poté, co řada úspěšných ukrajinských protiútoků umožnila silám země získat zpět města a obranné pozice podél svého hlavního města a okolních oblastí, podle britských zpravodajských služeb.

V denní zpravodajské aktualizaci poskytované britským ministerstvem obrany se Rusové vrátili k “přetíženým zásobovacím trasám” mimo ukrajinské hlavní město, přičemž obranné síly “se pravděpodobně budou i nadále pokoušet zatlačit ruské síly zpět podél severozápadní osy z Kyjeva na letiště Hostomel”.

Mezitím, na jihu země, ruský pokus jet na západ směrem k Oděse byl do značné míry zpomalen “logistickými problémy a ukrajinským odporem”.

Aktualizace odráží řadu zpráv z tohoto týdne, které naznačují, že nyní měsíc stará invaze ruských sil na Ukrajinu se zastavila.

Ukrajinské odhodlání vedlo k tomu, že se Rusku nepodařilo dobýt jediné velké město v zemi, navzdory nadějím ruského prezidenta Vladimira Putina, že na začátku konfliktu dobývá Kyjev během několika dní.

Nevybíravé ruské ostřelování stále představuje velkou hrozbu pro životy, zejména v ukrajinských městských oblastech, přičemž místní městský úředník tvrdí, že počet obětí po ruském bombardování divadla v jihovýchodním městě Mariupol překročil 300.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenksy učinil ve čtvrtek další vášnivou prosbu k silám NATO a požádal o pomoc při neutralizaci hrozby pokračujícího ruského bombardování poskytnutím stíhaček – žádost dosud padla na hluché uši na Západě, protože spojenci NATO prokázali, že nejsou ochotni riskovat další eskalaci s Ruskem. Informuje portál RMX.

Záběry z přístavu Berďansk ukazují následky ukrajinského útoku na klíčovou ruskou výsadkovou loď Orsk, o které ukrajinské síly tvrdí, že ji zničily.

 

Přejít nahoru