Sankce zasáhly ruskou ekonomiku, i když Putin říká něco jiného

Téměř dva měsíce po rusko-ukrajinské válce podnikl Kreml mimořádné kroky, aby otupil ekonomickou protiofenzívu ze strany Západu. Zatímco Rusko si může nárokovat některá symbolická vítězství, plný dopad západních sankcí začíná být pociťován velmi reálnými způsoby.

V důsledku toho se hodnota rublu po počátečním propadu zotavila a minulý týden centrální banka část svého zvýšení úrokových sazeb zvrátila. Ruský prezident Vladimir Putin se cítil povzbuzen a prohlásil – evokující obrazy z druhé světové války – že země odolala “bleskovým” sankcím Západu.

“Vláda chce vykreslit obrázek, že věci nejsou tak špatné, jak ve skutečnosti jsou,” řekl Michael Alexejev, profesor ekonomie na univerzitě v Indianě, který studoval ruskou ekonomiku v jejím přechodu po rozpadu Sovětského svazu.

Bližší pohled však ukazuje, že sankce si z ruské ekonomiky ukousnou sousto:

Země zažívá nejhorší záchvat inflace za poslední dvě desetiletí. Rosstat, státní ekonomický statistický úřad, uvedl, že inflace minulý měsíc dosáhla 17,3%, což je nejvyšší úroveň od roku 2002. Pro srovnání, Mezinárodní měnový fond očekává, že spotřebitelské ceny v rozvojových zemích letos vzrostou o 8,7 % oproti loňským 5,9 %. Píše portál MSN.

Některé ruské společnosti byly nuceny zavřít. Několik zpráv říká, že výrobce nádrží musel zastavit výrobu kvůli nedostatku dílů. Američtí představitelé poukazují na uzavření automobilek Lada – značky vyrobené ruskou společností Avtovaz a většinově vlastněné francouzskou automobilkou Renault – jako na znamení sankcí, které mají účinek.

Moskevský starosta říká, že město se dívá na ztrátu 200 000 pracovních míst ze zahraničních společností, které zavírají provoz. Více než 300 společností se stáhlo a mezinárodní dodavatelské řetězce se z velké části uzavřely poté, co kontejnerová společnost Maersk, UPS, DHL a další dopravní firmy opustily Rusko.

Rusko čelí historickému bankrotu svých dluhopisů, což pravděpodobně zmrazí zemi z dluhových trhů na roky.

Přejít nahoru