ISIS

ISIS vyzývá džihádisty, aby pokračovali v útocích na Evropu uprostřed války na Ukrajině

Teroristická skupina Islámský stát v neděli vyzvala své bojovníky, aby pomstili zabití svých vůdců a využili ruské invaze na Ukrajinu k útoku na Evropu.

“S Boží pomocí a zprostředkováním oznamujeme začátek požehnaného boje, pomstu dvou šejků, šejka Abu Ibrahima al-Hashemi al-Kurej a Abu Hamzah al-Kurej al-Muhajir,” oznámil nový mluvčí skupiny Abu Omar al-Muhajir v hlasové zprávě zveřejněné v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Al-Muhajir vyzval všechny džihádisty, aby “využili vzájemného boje křižáků” a pokračovali v útocích v Evropě.

Ve své výzvě “všem lvům chalífátu a bojovníkům Islámského státu všude na světě” řekl, “pokud udeříte, udeříte tvrdě, abyste ublížili a terorizovali.”

Islámský stát potvrdil smrt svého bývalého vůdce al-Kurejsiho v březnu a oznámil jmenování jeho nástupce. Podle skupiny je novým vůdcem jejich organizace Abu al-Hassan al-Hasimi.

Abu Ibrahim al-Hashemi al-Kurejsi zemřel na začátku února při americké vojenské operaci v severozápadní Sýrii. Americký prezident Joe Biden pak řekl, že se vyhodil do povětří, aby nebyl pohnán k odpovědnosti za své činy. Píše portál RMX.

Al-Kurejsi byl jmenován hlavou Islámského státu po smrti Abu Bakra al-Bagdáda, dlouholetého vůdce teroristické organizace, v říjnu 2019.

V nové zprávě, jejíž pravost nemohla být ověřena, mluvčí doufal, že ruská válka na Ukrajině se nezastaví, dokud nespálí “křižáky a nezorá jejich území”.

Přejít nahoru