Na Slovensku se muž může stát ženou, aniž by si změnil pohlavní orgány. Rozhodl o tom ministr

Ministerstvo zdravotnictví vydalo 6. dubna bez velkých diskusí ve věstníku nové odborné pokyny, které sjednocují postupy při poskytování zdravotní péče v případě změny pohlaví před vydáním lékařského posudku.

Jinými slovy, od nynějška na Slovensku ministerstvo zavádí změnu pohlaví buď operací, nebo “životní zkouškou v preferovaném pohlaví”.

Přesto ministr Lengvarsky 22. března 2022 podepsal směrnici , která zjednodušuje proces změny pohlaví pro transgenderové osoby.

Ke změně pohlaví již nebude nutné, aby transsexuální osoba podstoupila operaci odstranění mužských nebo ženských pohlavních orgánů nebo povinnou kastraci.

Nyní postačí i léčba hormonálními léky po dobu minimálně jednoho roku. Pokud během tohoto roku osoba, která žila v roli opačného pohlaví, písemně vyjádří svému ošetřujícímu lékaři přesvědčení, že “trvalá, celoživotní a nevratná změna její právní identity, jména a příjmení je pro ni jediným možným řešením”, nebude již nutný chirurgický zákrok k úřední změně jména a pohlaví v dokladech.

To tedy znamená, že i biologický muž bude moci být na Slovensku po stanovení diagnózy a vydání lékařského posudku vnímán úřady jako žena, přestože bude mít stále mužské pohlavní orgány. Platí to i obráceně, což může znamenat, že tito “muži” budou schopni počít nebo porodit dítě.

Pokyny byly vypracovány jako základ obecného rámce pro postup lékaře před potvrzením lékařského posudku o změně pohlaví osoby. Na diagnostice se podílí sexuolog, psychiatr, klinický psycholog, genetik, endokrinolog nebo urolog a gynekolog. Na léčbě se podílí také otorinolaryngolog nebo chirurg.

Rastislav Schlosár, člen ĽSNS, takovou změnu ostře kritizuje. Obořil se také na ministra Lengvarského, kterému vyčítá, že v této těžké době nemá jiné starosti.

Schlosárovi se nelíbí, že se za rok může biologický muž stát ženou a taková žena bude dobíjet na ženských záchodcích, protože to bude mít v občanském průkazu.

zdroj: postoj.sk

Přejít nahoru